Izbjeglim Srbima otkup stanova za 798 eura po m²

Nosioci stanarskog prava društvenih stanova, u kojima su živjeli Srbi koji su izbjegli iz Hrvatske zbog ratnih zbivanja, moći će otkupiti te stanove po povoljnim cijenama, od već 798 eura po kvadratu.

Odlukom hrvatske Vlade, svim nosiocima stanarskog prava koji zbog ratnih zbivanja nisu mogli otkupiti stanove to će biti omogućeno, potvrdio je u emisiji Srbija na vezi na Radio Televiziji Srbije potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Kvadrat stana za najmanje 5.808 kuna

“Politički dogovor je definitivan i u tom smislu je ekskluzivan, a ovih dana službeno će biti napravljen, što je druga važna stvar za povratnike i izbjeglice”, kazao je Uzelac.

Kako prenosi Tanjug, Uzelac je naveo da je krajem 2010. godine hrvatska Vlada donijela uredbu po kojoj povratnici koji su bili obuhvaćeni Programom o stambenom zbrinjavanju mogu otkupiti društveni stan koji su dobili u najam, i to po relativno povoljnim uvjetima. Za stanove je utvrđena cijena od 5.808 kuna, odnosno 798 eura po kvadratu, što se umanjuje za amortizaciju, odnosno starost i položaj stana u zgradi. Cijena se pak uvećava od 10 do 30 posto ovisno o veličini grada u kojem bivši nosioc stanarskog prava želi živjeti i otkupiti stan, prenosi srbijanska agencija.

Popust od 1,5% za svaku godinu izbjeglištva

Također, za izbjeglice je predviđen popust od 1,5 posto za svaku godinu provedenu u izbjeglištvu, a za jednokratni otkup dobija se popust od 15 posto. Stan je moguće otkupiti i na kredit od maksimalno 20 godina i kamatu od četiri posto godišnje, otkrio je Uzelac.

Pojasnimo, ovom se uredbom srpskim povratnicima koji su prije 1991. bili nositelji stanarskih prava omogućava otkup stanova u kojima se danas nalaze kao zaštićeni najmoprimci. Riječ je o oko 4.500 ljudi koji su imali stanarska prava na stanove u mjestima izvan današnjih područja od posebne državne skrbi, a koji su bez njih ostali nakon što su iz njih početkom devedesetih izbivali duže od šest mjeseci.

Podsjetimo, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović je 21. siječnja u Vukovaru otkrio kako je 19. siječnja na temu otkupa stanova održan službeni sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te da će svi detalji dogovorenog uključujući i cijenu otkupa “biti poznati idućega tjedna na sjednici Vlade RH”.

Vezani članci:

arti-201009050259006
arti-201009050123006
arti-201003300053006

Povratak na Net.hr