ŠTO GRAĐANI MISLE

IZAŠAO NOVI CROBAROMETAR: Evo tko je trenutno najpopularniji, a tko najomraženiji političar

Prema najnovijem Crobarometru, Zoran Milanović je najpopularniji političar u Hrvatskoj, ali gotovo pola građana od njega nema velika očekivanja, usprkos oporavku optimizma i rastu potpore politikama Vlade

Zoran Milanović novoizabrani je predsjednik, a na početku 2020. godine zauzeo je i mjesto najpopularnijeg političara. O njemu pozitivan dojam ima 51 posto od 985 ispitanika koje je anketirala agencija IPSOS u sklopu redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar, a negativan 41 posto. Milanović je, uz to, neprikosnoveni lider ljevice; pozitivnim ga smatra 87 posto SDP-ovih birača, ali i 27 posto birača HDZ-a.

Milanović je najpopularniji, ali od njega građani na početku mandata nemaju velika očekivanja. Za sada njih 51 posto o tome misli pozitivno. Zanimljivo, prije pet godina i pobjede sličan rejting kod birača imala je i Kolinda Grabar-Kitarović o kojoj je tada pozitivan dojam imalo 52 posto ispitanika. Ali je zato 2010., kada je pobijedio, Ivo Josipović imao potporu od 72 posto.

Nova TV/IPSOS

Svi popravili rejting, osim Bandića

Milanović je najpopularniji, a Kolinda Grabar-Kitarović funkciju napušta s potporom od 45 posto građana, ali 48 posto onih koji o njoj imaju negativno mišljenje. Andrej Plenković popravio je osobni rejting i sada o njemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a negativan njih 52 posto.

Nova TV/IPSOS

Osobni rejting bolji je i Boži Petrovu o kojem 39 posto građana misli pozitivno, a njih 46 posto negativno. Davor Bernardić popularniji je početkom 2020., ali je daleko od Zorana Milanovića. O njemu pozitivan dojam ima 33 posto, a negativan njih 52 posto.

Milan Bandić pak gubi potporu i sada o njemu pozitivan dojam ima 24 posto građana, a negativan 69 posto.

Nova TV/IPSOS

Oporavak optimizma

2020. godina donosi oporavak optimizma i sada 28 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, što je jedan od najboljih rezultata posljednjih godina. Ali i dalje 63 posto građana misli da idemo u lošem smjeru. Vladine politike isto tako sada podupire 31 posto građana, što je jedan od boljih rezultata posljednjih godina, ali i dalje 60 posto građana ne podupire poteze Banskih dvora.

Nova TV/IPSOS
Nova TV/IPSOS

Povratak na Net.hr