Play ponuda

SVI TO VEĆ OSJEĆAMO / Vlada tvrdi da je sve u redu, no upravo je počeo veliki udar na džep građana: A sve je moglo proći puno bezbolnije...

Vlada kaže da cijena struje građanima neće rasti do travnja, no tada bi slijedila poskupljenja, a skuplju struju poduzetnika građani već plaćaju kroz veće cijene hrane

23.12.2021.
10:35
Play ponuda

"Mene su zvali drugi premijeri kako ste vi to uspjeli zaustaviti cijene benzina. I onda smo im objašnjavali što smo radili pa su neki nakon nas radili to. Kad su pale, onda smo cijene povukli nazad. Dakle, mi vodimo računa o standardu građana", hvalio se premijer Andrej Plenković, a iz Vlade umiruju građane kako ni nestašica energije, zbog koje cijena struje na europskim burzama raste u nego neće udariti građane po džepu.

Image
UBLAŽILI DIVLJANJE CIJENA /

Kako je Vlada manevrom spriječila poskupljenje električne energije

Image
UBLAŽILI DIVLJANJE CIJENA /

Kako je Vlada manevrom spriječila poskupljenje električne energije

A što poslije travnja?

Poručuju kako cijena struje do travnja ostaje ista. No što onda?

"Nas tek novi udar povećanja cijene energenata očekuje. Jer zasad je narasla mrežarina, a onaj dio koji se odnosi na energiju, tu se ništa nije diralo. A znamo da HEP sa svojom proizvodnjom ne može pokriti hrvatske potrebe. Energija je četiri-pet puta skuplja od cijene po kojoj HEP prodaje", kaže savjetnik za kupoprodaju električne energije u splitskoj udruzi "Potrošač" Nenad Kurtović za RTL. Tako bi račun za struju od 442 kune mogao narasti za najmanje četiri posto i popeti se na gotovo 460 kuna.

Cijene se već prelijevaju

No pravi udar građani već osjećaju jer skuplju struju poduzetnika već plaćaju kroz skuplju hranu. Lani u studenom, prema podacima GFK centra za istraživanje, ulje je koštalo čak 40 posto manje. Maslac gotovo 17 posto, riba 15 %, brašno 13 %, a mlijeko je ove godine skuplje čak osam posto.

Građani su mogli puno bolje proći

Građani su, smatraju stručnjaci mogli bolje proći.

"Mogla se slobodno podići kućanstvima cijena u određenom postotku, preliti dio od onoga što se prebacilo na poduzetnike. I onda bi trošak bio gotovo neprimjetan", kaže Kurtović.

Play ponuda
Play ponuda