IZ UPISNIKA SE BRIŠE 10.000 JAHTI I BRODICA / Njihovi vlasnici dvije godine nisu platili naknade državi

Riječ je o jahtama i brodicama za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog dvogodišnjeg neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe

8.9.2021.
9:53
Duško Jaramaz / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica, piše u srijedu Večernji list. Nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenulo s postupkom sređivanja podataka u Upisniku plovila u sklopu čega je provedeno brisanje ukupno 21.814 plovnih objekata, u Ministarstvu kažu da nastavljaju s aktivnostima vezanim za sređivanje podataka u Upisniku brodova RH.

Nepodmireni dugovi na dan 15. kolovoza 2021.

Tako će se, najavljuju, u listopadu ove godine donijeti rješenja o brisanju iz Upisnika brodova RH onih jahti i brodica čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine zaredom, odnosno za 2019. i 2020. Riječ je o popisu više od 10.000 jahti i brodica za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe na dan 15. kolovoza 2021. godine.

U Ministarstvu objašnjavaju da je Upisnik brodova uspostavljen kao jedinstveno mjesto za upis svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Time se napustio sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Ukupan dug veći od pet milijuna kuna

Kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisan je niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i njihovim vlasnicima. Svi vlasnici plovila podatke mogu pronaći na web-stranici Ministarstva gdje se nalazi elektronička oglasna ploča Upisnika brodova te na početnoj stranici elektroničke javne usluge e-Plovilo, dok je charter kompanijama dostupan unutar aplikacije e-Nautika.

Obavijesti o mogućim brisanjima bit će upućene i svim lučkim upravama, kao i ovlaštenicima koncesija u lukama nautičkog turizma u kojima vlasnici nekih plovila imaju sklopljene ugovore o vezu. Iznos neplaćenih naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknada za upotrebu pomorskog dobra za ove dvije godine prelazi pet milijuna kuna, donosi Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali