U ZAVRŠNOJ FAZI

IZ LIKE U SVEMIR: Svemirska luka Udbina nadomak dobivanja koncesije

Projekt Svemirske luke u Udbini u koji želi investirati Swiss Space Systems (S3) ušao je u završnu fazu pripreme i do kraja ovog mjeseca trebale bi biti obavljene završne pripreme za ishođenje koncesije nad tamošnjim vojnim aerodromom.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, nakon što je Ministarstvo obrane formalno dalo zeleno svjetlo da se vojni aerodrom na Udbini prenamijeni u svemirsku luku, do kraja rujna u Liku bi trebao doći tim tvrtke S3 i obaviti mjerenja nužna za podnošenje zahtjeva za dobivanje koncesije. Slobodan Danko Bosanac (na slici), voditelj S3 Hrvatska i znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković, kaže da je plan bio da se to napravi već u srpnju.

Projekt vrijedan 70 milijuna eura

“Zbog vrućina je odlučeno da se mjerenja, koja je prethodno odobrio MORH, pomaknu na rujan i sad je plan da tim od 15 ljudi obavi taj posao na terenu da bismo mogli imati točne specifikacije i zatražiti koncesiju nad aerodromom u Udbini”, kaže Bosanac.

Dobije li koncesiju, S3 planira u Hrvatskoj izgraditi identičnu svemirsku luku kakvu već gradi u Švicarskoj. Vrijednost ulaganja procjenjuje se na 70 milijuna eura.

Lansiranje malih satelita

U ožujku je tvrtka S3 Hrvatska objavila da već ima 237 prednarudžbi za male satelite i njihovo lansiranje u svemir iz Udbine. Švicarski holding navodno cilja na tržište malih satelita, a svoje bi usluge mogli ponuditi po četiri do pet puta povioljnijoj cijeni od sljedećeg najpovoljnijeg konkurenta i čak deset puta povoljnije od NASA-e.

Osim toga, S3 planira, do otvaranja svemirske luke u Udbini pokrenuti ZeroG letove iz Hrvatske, a od 2018. žele krenuti s lansiranjem satelita iz Udbine, potom i s interkontinentalnim letovima.

Stoga je S3 već ugovorio partnerstva s francuskim proizvođačem aviona Dassault Aviation, zatim Airbus grupom, vodećim ruskim proizvođačem raketnih motora Kuznetsov OJSC, Europskom svemirskom agencijom te belgijskim Institutom Von Karman.

udbina-svemirska-luka
Ulaz u vojarnu Udbina u kojoj će se graditi Svemirski centar.Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Kao Pleso, ali usmjeren u svemir

U Udbini se planira i sastavljanje satelita, ali i raketnih motora za let u svemir. Ipak, prema riječima Bosanca, ključni dio projekta je gradnja razvojnog centra za visoku tehnologiju i znanstvena istraživanja usmjerena na svemir.

“Ova je luka sama po sebi vrlo atraktivna, ali u suštini to je kao da imate još jedan Pleso, samo što je ovaj usmjeren na svemir. Ključ je u tome da oplemenimo taj projekt znanstvenim i istraživačkim kapacitetima koji bi privukli kapital za daljnji razvoj i istraživanja”, kazao je Bosanac za Poslovni dnevnik.

HRVATI U VRHU SVEMIRSKE INDUSTRIJE: U Zagrebu razvili softver 20 puta brži od NASA-inog

Poslovni dnevnik / Danas.hr

Povratak na Net.hr