MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU

IZ HUP-A NAJAVILI: ‘Tražit ćemo produljenje postojećih mjera dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom’

Iz Hrvatske udruge poslodavaca najavili su da će na predstojećim sastancima tražiti produljenje postojećih mjera i nakon veljače, tj. dok god su prisutne ekonomske posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kao i mogućnost potpore za sve koji imaju pad prometa i prihoda bez obzira na to je li im formalno onemogućen rad

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je poručila da mjere pomoći gospodarstvu treba produljiti dok god traju posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“HUP će na predstojećim sastancima nastaviti pregovore s Vladom oko novih mjera za pomoć gospodarstvu u krizi s obzirom da neke od postojećih mjera vrijede samo do kraja veljače, a postavlja se pitanje što nakon tog razdoblja. Neizvjesnost u kojoj se poduzetnici nalaze nije dobra ni za poslodavce, ni za radnike koje zapošljavaju, a ako se situacija u skorije vrijeme ne promjeni na bolje, možemo očekivati samo dodatno produbljenje postojeće krize”, ističu poslodavci u priopćenju.

Kako navode, mjera skraćenog radnog vremena donesena je na inicijativu HUP-a i vrijedi do kraja godine, “čime je omogućena transparentnost i predvidivost u poslovanju za brojne poduzetnike koji ovu mjeru koriste i dobar je primjer donošenja mjera u dogovoru s poslovnim sektorom”.

Tom mjerom, “koju su u potpunosti osmislili i predložili poslodavci članovi HUP-a u internoj radnoj skupini, spašeno je na desetke tisuća radnih mjesta”, istaknuli su iz HUP-a.

ŠEF HUP-A O DRŽAVNIM MJERAMA POMOĆI GOSPODARSTVU: ‘Bojim se da će nam biti vrlo loše, ako nastavimo ovako…’

Napominju kako je tom mjerom povećana mogućnost smanjenja radnog vremena najprije na 70 posto, a sada na 90 posto, smanjeno je administriranje prilikom dokazivanja pada prihoda, a za prerađivačku industriju je uveden izuzetak te se mjera može koristiti i bez pada prihoda, dovoljno je dokazati pad narudžbi/ugovorenih poslova.

Vazano uz mjeru za očuvanje radnih mjesta iz HUP-a ističu kako je prihvaćeno nekoliko njihovih zahtjeva – uvedeno je skaliranje potpora (od 2 do 4 tisuće kuna), smanjen je uvjet pada prihoda sa 60 na najmanje 40 posto, čime je mjerama obuhvaćeno znatno više poduzetnika, uvedeno je alternativno dokazivanje pada prihoda (kumulativ ili mjesečno), iz PDV obrasca izuzeta je prodaja imovine te su omogućene mjere blokiranima i brojne druge izmjene mjera naknade fiksnih troškova za poduzetnike čiji je rad obustavljen.

HUP će na predstojećim sastancima tražiti produljenje postojećih mjera i nakon veljače, tj. dok god su prisutne ekonomske posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kao i mogućnost potpore za sve koji imaju pad prometa i prihoda bez obzira na to je li im formalno onemogućen rad, najavljuju iz udruge poslodavaca, u kojoj i dalje od svojih članova prikupljaju zahtjeve i prijedloge novih mjera.

MINISTAR ALADROVIĆ NAJAVIO POTPORE ZA GRAĐANE POTRESENOG PODRUČJA: HZZ će na radovima sanacije angažirati i 500 radnika

Aladrović: Pratit će se epidemiološka situacija i sukladno tome donositi daljnje mjere

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović jučer je najavio kako će se pratiti epidemiološka situacija i sukladno tome donositi daljnje mjere. “Ako bude potrebe za daljnje mjesece, sigurno će se u skladu s fiskalnim mogućnostima naći modeli kojima će biti zadovoljni i poslodavci i zaposlenici”, istaknuo jer Aladrović, koji je podsjetio da je mjera skraćenog radnog vremena donijeta za cijelu godinu, dok je mjera za očuvanje radnih mjesta propisana za dva mjeseca.

Po podacima koje je iznio, do sada je za mjeru očuvanja radnih mjesta za studeni lani isplaćeno oko 433 milijuna kuna potpora, a za prosinac oko 350 milijuna kuna, uz napomenu da “to ide u dinamici kakva je propisana”.

‘NE MOGU VELIKE TVRTKE PLAĆATI, A MALE ODLUČIVATI’; Branko Roglić o raskolu u HUP-u: ‘Nismo pučisti, ali…’

Povratak na Net.hr