banner

DEMANTIRAJU PREMIJERA

IZ GOOD INICIJATIVE PORUČUJU: ‘Prosvjed 2016. organizirali smo mi, a ne SDP kako tvrdi Plenković’

Prosvjed je organiziran kako bismo podržali nastavak Cjelovite kurikularne reforme te iskazali nezadovoljstvo prema odluci tada novoizabrane Vlade da reformu prekine

GOOD inicijativa izvijestila je u utorak da je prosvjed za podršku kurikularnoj reformi 1. lipnja 2016. bio u njihovoj organizaciji, demantiravši izjave Zlatka Hasanbegovića i Andreja Plenkovića koji su rekli da iza prosvjeda stoji SDP.

“Prosvjed za podršku kurikularnoj reformi 1. lipnja 2016. godine organizirali su aktivisti GOOD inicijative uz potporu i suradnju više od 200 udruga i sindikata”, poručili su iz inicijative.

Naglašavaju kako su Zlatko Hasanbegović, na sučeljavanju u organizaciji GOOD inicijative 26. lipnja, te Andrej Plenković, u sučeljavanju s Davorom Bernardićem 29. lipnja, izjavili da je prosvjed “Hrvatska može bolje” 2016. organizirao SDP.

GOOD INICIJATIVA O POVRATKU DJECE U ŠKOLU: Nisu donesene konkretne mjere, stanje je kaotično

‘To je bio prosvjed građana’

“Prosvjed je organiziran kako bismo podržali nastavak Cjelovite kurikularne reforme te iskazali nezadovoljstvo prema odluci tada novoizabrane Vlade da reformu prekine. GOOD inicijativa okuplja nevladine organizacije, obrazovne stručnjake i građane, a njeno djelovanje u ovom i u svim ostalim slučajevima je nestranačko, i nije financijski niti organizacijski podržano od političkih stranaka”, stoji u priopćenju.

Inicijativi je zabrinjavajuće što u društvu koje se već trideset godina zove demokratskim, moraju podsjećati i poučavati političare o tome što je civilno društvo, što radi i čemu služi te da ono nije isto što i oporba.

“Prosvjed je bio prosvjed građana, ali izgleda da pojedini političari negiraju ili ne prihvaćaju da u Hrvatskoj postoji organizirano civilno društvo koje se bori za vrijednosti – a ne za vlast – i svjesno umanjuju njegov doprinos u demokratskim procesima”, navode u priopćenju.

Podsjećaju da je više od 40.000 građana izašlo na građanski prosvjed 1. lipnja 2016. godine diljem Hrvatske. Smatraju da se netočnim navodima političara pokušava revitalizirati i politizirati demokratsko pravo na prosvjed u predizborne svrhe.

“Apeliramo na političare da ovakve tvrdnje ne iznose ako ih ne mogu potkrijepiti dokazima, jer je u protivnome jasno da se radi o namjernoj manipulaciji ili pokušaju diskreditacije organizacija civilnog društva”, stoji u priopćenju inicijative.

Povratak na Net.hr