Ivo Sanader se valja od smijeha

Jeftine dosjetke i banalne obrate lošeg scenarija za naše živote kao da je pisao maloumni manijak, ali možda se to nama samo čini.

17.3.2012.
12:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Radnika Diokija koji je prosvjedovao na Čulinečkoj cesti u Zagrebu jer već mjesecima nije dobio plaću, jer je gladan, a Vlada nikako da se sastane s radnicima i kaže kako će (ako će) spasiti trećeg najvećeg izvoznika u zemlji, udario je auto. Ne, nije za volanom bio Radimir Čačić koji je arti-201203150523006, kako smo mnogi odmah zlobno pomislili.

Bio je to neki živčani vozač Porschea kojemu je dojadilo čekanje u gužvi koju su stvorili očajni radnici. Sretali ste takve na cesti, siguran sam. Agresivca su iživcirali tu neki siromasi koji traže nekakve novce, nekakvu pravdu, nekakvu svoju budućnost, neki prevareni šljakeri zbog kojih mora čekati, a njemu se žuri... Pa ih je zgazio. Svojim Porscheom Cayenneom. Terencem koji košta od 80 i sitno do 100 i ne tako sitno tisuća eura zgazio je čovjeka koji traži svojih tijekom pola godine teško zarađenih, koliko? Tri tisuće eura? Bi li dostajalo za ulubljenu haubu ili razbijeni far? Ili šajbu? Tri tisuće eura koje je otajkunio drugi tip u Porsche Cayenneu ili nekom sličnom autiću od sto i sitno tisuća eura...

Jeftina dosjetka

Da gledate neki socijalno angažirani film o tajkunskoj privatizaciji i društvenim nepravdama i vidite takav zaplet vjerojatno biste psovali scenaristu zbog tako jeftine, prebanalne dosjetke. Jednako kao što bi vam bila preglupa komedija u kojoj potencijalni spasilac posrnulog poduzeća, ujedno i jedini ponuđač, arti-201203140756006 svoje moguće investicije u pratnji uglednog stranog partnera koji poduzeću treba donijeti nove poslove, da bi tri dana nakon toga dotični partner objavio da ide u stečaj. Ali i to se dogodilo.

Komičarski duo

A dva najvažnija ministra u Vladi od kojih u istom tjednu od specijal-201012070191004-Slavko Linić čujete da se državni proračun puni bolje nego što je planirano, pa najavljuje smanjenje deficita i potrebu za skupim zaduživanjem države, što bi značilo da će gospodarstvo rasti, a od drugoga zatim procjenu da ćemo teško uspjeti uopće izvući pozitivnu nulu? I to se dogodilo. Komičarski duo tvore Linić&Čačić, dva najduhovitija tipa koja su ikad stala pred kamere.

Tko bi smislio lik poput predsjednika Uprave HRT-a, Josipa Popovca? Scenarij u kojem djelatnici HRT-a upute arti-201203150385006 u kojem kritiziraju Upravu i traže slobodnu, neovisnu i javnu televiziju u svakom smislu tih riječi, a Uprava javne kuće, pardon, televizije, zatim taj apel prikaže maltene kao vlastiti uradak uvjeravajući gledateljstvo da se uprava i nezadovoljni radnici zapravo u svemu slažu, toliko je neuvjerljiv da doista traži isključivanje svih moždanih aktivnosti. Ali, eto... i to se dogodilo. Kao i to da nečije vikanje nekomu arti-201203100052006.

Socijaldemokrati na vlasti koji bacaju radnike na ulicu, dokidaju kolektivne ugovore u maniri najbeskrupuloznijih kapitalista, ljevičari bez sućuti i socijalne osjetljivosti... Borci za transparentnost i poštenje koji... dosta nabrajanja, shvatili ste.

Šlag na noćnu moru

Ali samo još jedan primjer, šlag na ovu producentsku noćnu moru u kojoj živimo. Tko bi probavio film u kojem ugledni pravnik, profesor, koji je na mjesto predsjednika stigao obečavajući poštenje i pravdu, kompetentnost i profesionalnost, umiješan u aferu oko naplaćivanja autorskih prava, u padu popularnosti zbog podrške jednom općeomraženom represivnom dokumentu, posegne za tako jadnom, posve krivom, lažnom, falsificiranom usporedbom povreda autorskih prava s "pacijentima koji umiru zbog ugradnje falsificiranih kukova". A nit su umirali od lažnih, nego od "pravih", originalnih, nit lažnih ima, nit je to sve skupa ista stvar... Pa zar mu scenarist nije mogao smisliti neku manju glupost?

Scenarist manijak

Loš scenarij za naše živote kao da je pisao maloumni manijak, ali možda se to nama samo čini. Kad bolje razmislim, možda bi zapravo trebao dobiti nagradu. Stvorio je savršen teatar apsurda.

To što nama, opljačkanima, prevarenima, osiromašenima i/ili nezaposlenima nije smiješno, to je naš problem. arti-201203150841006.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali