'MILANOVIĆ JE SVIMA POKAZAO DUGI NOS' / Bivši predsjednik o Mrčeli kao kandidatu za novog šefa Vrhovnog suda: 'Dobar je sudac, ali ima jedan nedostatak...'

Bivši hrvatski predsjednik snatra da je odabir Marina Mrčele kao kandidata za predsjednika Vrhovnog suda očekivan u svjetlu sukoba Milanovića i Plenkovića

3.9.2021.
10:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je izbor predsjednika Vrhovnog suda i činjenicu da kandidat predsjednika Zorana Milanovića nije dobio potrebnu potporu sudaca. Smatra da je njihov odabir suca Marina Mrčele očekivan.

"Sudac Mrčela je vršitelj dužnosti i dobar je sudac. On ima jedan kapitalni nedostatak, a to je da je potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu. Vidimo da nažalost svako malo imamo neke korupcijske skandale i čudne odluke. Mislim da je predsjednik Republike u pravu kad inzistira na nekome tko je ipak spreman pokazati određenu inicijativu za promjenom", rekao je Josipović za N1.

Smatra da je cijela zavrzlama oko šefa Vrhovnog suda imala pozadinu u sukobu između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. "Mislim da je u tom kontekstu Ustavni sud donio skandaloznu odluku, jer odredbe zakona ne samo da su izričito protivne Ustavu, što Ustavni sud nije htio reći, nego je procedura besmislena", ističe.

Milanović je, kaže, pokazao dugi nos pučistima. "On je svog kandidata obznanio i prije odluke saborskog odbora i prije opće sjednice Vrhovnog suda poručujući da su ustvari nevažni. Vrhovni sud nije nevažan, ali je u dijelu koji se odnosi na kazneno sudovanje sebe učinio nevažnim, jer je inicijativa o Visokom kaznenom sudu došla otamo. Visoki kazneni sud je praktički lišio drugostupanjske nadležnosti Vrhovni sud", rekao je Josipović i zaključio:

"Neizbor nekog kandidata koji je spreman razmišljati 'out of the box' je zapravo jedan ozbiljan pokušaj konzerviranja sadašnjih loših odluka."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali