NA SUDU BEZ ADVOKATA

IVICA TODORIĆ SE ŽELI BRANITI SAM? ‘Nisam kriv. Ne moram imati odvjetnika. Koga god mi dodijele, neću surađivati s njim’; Suđenje odgođeno

Sud je Todoriću poručio da će mu dodijeliti odvjetnika po službenoj dužnosti na što je bivši gazda Agrokora odgovorio da je to ‘stvar suda, ali da on s njim neće surađivati’

Suđenje bivšem gazdi Agrokora Ivici Todoriću trebalo se nastaviti danas, no rasprava je odgođena jer je Todorić morao postaviti odvjetnika po službenoj dužnosti kao i zbog toga što četvrtookrivljena konzultantica Nicole De Rossi nije došla. U srijedu je odjeknula vijest da se Todorić razišao sa svojim odvjetnicima, Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem, a on se danas pred sudom pojavio sam, javlja N1.

Zanimljivo je to što Todorić ne želi odvjetnika te kaže da je za to više razloga. Sud mu je poručio da će mu dodijeliti odvjetnika po službenoj dužnosti na što je bivši gazda Agrokora odgovorio da je to “stvar suda, ali da on s njim neće surađivati”. Podsjetimo, poznati i ugledni odvjetnici Sloković i Prodanović neće više zastupati Todorića, no nije poznato gdje je “puklo” u ovoj suradnji. Oni su s Todorićem bili od početka slučaja Agrokor, ali zašto su prekinuli suradnju nisu htjeli otkriti medijima zbog odvjetničke tajne.

Što se tiče ovog suđenja, riječ je o manjem “kraku” tzv. afere Agrokor za koju je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo optužnicu. U ovom sudskom slučaju je Todorić skupa s bivšim menadžerima Agrokora Piruškom Canjugom i Antom Huljevom i Nicole De Rossi, konzultanticom iz Švicarske, optužen da je preko faktura za nepostojeće konzultantske usluge iz Agrokora uzeo 1,25 milijuna eura.

“Bi li se netko odrekao odvjetnika poput Jadranke Sloković i Čede Prodanovića da je kriv? Ja nisam kriv. Nemam se od čega braniti. Ne moram imati odvjetnika. Koga god mi dodijele, neću surađivati s njim, nego ću se sam braniti. Do sada nisam imao nikakav proces. Nisam znao ni što se događa, ni zašto. Ja sam sa Sloković i Prodanovićem u sjajnim odnosima”, kazao je Todorić.

DAN PRIJE POČETKA SUĐENJA: Najpoznatiji odvjetnički par i Ivica Todorić prekinuli suradnju! Razišli su se u tumačenjima obrane

Odgođeno suđenje Todoriću zbog otkazivanja punomoći njegovih branitelja

Zbog otkazivanja punomoći odvjetničkog para Jadranke Sloković i Čede Prodanovića prvooptuženom Ivici Todoriću i nedolaska četvrtooptužene Nicole De Rossi, u četvrtak je odgođeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora i nekadašnjim menadžerima te tvrtke Anti Huljevu i Piruški Canjuga za malverzacije u Agrokoru. Iduća rasprava, na kojoj bi se optuženici trebali očitovati o krivnji, zakazana je za 21. travnja.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Tko je za što osumnjičen u slučaju Agrokor?

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo. Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić je još od studenog 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora. Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Povratak na Net.hr