SVJEDOK U POSTUPKU

IVICA TODORIĆ ĆE SE IPAK POJAVITI NA SUDU U OSIJEKU: Ovoga puta ne zbog Agrokora, već kao svjedok u aferi SMS

Danas bi u postupku protiv Franje Varge i Blaža Curića na Županijskom sudu u Osijeku trebao svjedočiti bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić

Na Županijskom sudu u Osijeku danas se nastavlja ročište u aferi SMS. USKOK tereti bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu i vozača bivšeg ministra poljoprivrede Blaža Curića za sprječavanje dokazivanja, odnosno pomaganja u sprječavanju dokazivanja. Jučerašnja rasprava je odgođena, jer se na sudu nije pojavio nitko od pozvanih svjedoka, među kojima je i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je svoj izostanak opravdao visokim tlakom.

Danas bi na sud trebali biti privedeni bivši načelnik osječko-baranjske policije Darinko Mikulić i Anka Mikulić, koji su jučer trebali svjedočiti. Uz njih bi pred sutkinju Vlastu Šimenić Kovač danas trebao stati i Ivica Todorić, javlja Index. Ako se svjedoci niti danas ne pojave, bit će pozvani na sljedeće ročište, koje će se održati 5. i 6. listopada, a možda im se ponovno odredi privođenje.

ODGOĐENO SUĐENJE U AFERI SMS: Nije se pojavio nitko od svjedoka, a Tomislav Karamarko svoj izostanak opravdao – visokim tlakom

Izjasnili se nevinima

Varga i Curić su se, na ročištu u srpnju, izjasnili nevinima po svim točkama optužnice. Ona tereti Vargu da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba, kako bi onemogućio i otežao dokazivanje u postupku koji se na istom sudu vodio protiv Zdravka Mamića i trojice okrivljenika te kako bi onemogućio provedbu Europskog uhidbenog naloga protiv Ivice Todorića pred sudom u Velikoj Britaniji. Curića se tereti da je 20. rujna 2018. upozorio Vargu da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja afere, u medijima su se pojavili natpisi kako su Vargine usluge koristili Karamarko te Curićev kum, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. Obojica su te navode odbacila.

Tužiteljstvo smatra kako iz lažne korespondencije proizlazi da pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog postupka protiv Mamića i Todorića te kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritisak na suce da ih protupravno osude, kako bi se to kasnije iskoristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

VARGA I CURIĆ NE SMATRAJU SE KRIVIMA U AFERI S LAŽNIM SMS PORUKAMA: Suđenje u Osijeku nastavlja se 22. rujna

Lažne korespodencije

Varga se tereti da je u postupku predaje Ivice Todorića, izradio lažnu SMS prepisku između premijera Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te nekoliko osoba iz koncerna Agrokor. Iz prepiske proizlazi da dogovaraju uhićenje i montirani proces protiv Todorića, za što mu je Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, nekako dostavio Ivici Todoriću.

U postupku protiv Mamića, Varga je navodno izradio lažnu SMS prepisku iz koje proizlazi da je bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan utjecao na člana sudskoga vijeća u tom postupku te ravnateljicu USKOK-a, Tamaru Laptoš, ali i suca da bez ikakvih dokaza donese osuđujuću presudu. Lažnu prepisku Varga je potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja 2018. godine, a nakon toga je Mamićev branitelj tražio da se zbog toga odgodi objava prvostupanjske presude što je sudsko vijeće odbilo i 6. lipnja sve u tom predmetu proglasilo krivima. Tužiteljstvo tvrdi da je Varga prije obrazloženja presude izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o eventualnoj žalbi te je namjeravao predati Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

Povratak na Net.hr