Predsjednica HUBOL-a, dr. Ivana Šmit u emisiji "Studio 4" HTV-a upozorila je kako pad brojki novozaraženih pruža određeno zadovoljstvo, "ali poučeni prošlogodišnjom situacijom kada smo na jesen imali veliki val, trebamo biti jako oprezni da nam se ne bi ponovno dogodio isti scenarij".

Osvrnula se i na smanjenje pritiska na bolnice, posebno na KB Dubrava koja je radila 217 dana kao covid -centar Hrvatske. Dodala je kako se liječnici vraćaju normalnim obavezama te se vrata bolnica otvaraju svim pacijentima, redovnim pregledima i terapijama.

Pad interesa za cijepljenje

Šmit smatra kako nažalost možemo očekivati trend pada interesa za cijepljenjem zajedno s padom broja zaraženih. "Kod određenog broja ljudi nećemo moći riješiti taj skepticizam prema cijepljenju i cjepivima, tim više što određenih nuspojava na cjepivo ima, nisu velike, ali nažalost kada vas zadese onda su vama stopostotne. No treba imati na umu da sada biramo između cjepiva koje nosi minimalne rizike u odnosu na scenarij gdje možemo završiti na respiratoru i teško bolesni u bolnici", poručila je.

Podsjetila je i na situaciju od prošle jeseni. "Imali smo pune bolnice teško bolesnih ljudi, više nismo imali gdje zgurati krevete gdje bismo primili teške respiratorno ugrožene pacijente. Apelirat ću ponovno na ljude da se cijepe i da svi stvorimo određenu količinu imunosti u populaciji kako bismo jesen dočekali što bezbolnije. Što više odgađamo cijepljenje, više odgađamo povratak na globalnu normalu", zaključila je te dodala kako ne treba čekati jesen za cijepljenje jer bi moglo doći do gužva i preopterećenosti zdravstvenog sustava.

Ponovno otvaranje KB-a Dubrava

Šmit se ponovno osvrnula na otvaranje KB-a Dubrava, rekavši da je padom broja hospitaliziranih pacijenata otvorena mogućnost otvaranja dijela pogona polikliničkih djelatnosti. "Što se tiče ostalih pacijenata, istina je da su malo zanemarene ove redovite kontrole, ali onkološki pacijenti nisu trpjeli manjak kontrola i terapijskih ciklusa. U cijeloj ovoj situaciji oni su bili prioriteti, pokušalo ih se zaštititi kako se s malignom bolesti ne bi zarazili virusom koji će dodatno otežavati liječenje", pojasnila je.

"Ima situacija gdje po hitnim službama dobivamo zapuštene pacijente koji nisu redovito obavljali svoje kontrole, toga će nažalost biti. Očekujemo da će u određenom postotku bujati kroz hitne ambulante i polikliniku", dodala je.

O (ne)skidanju maski

Komentirala je i nošenje maski, ističući kako mnogi maske vide kao psihološku barijeru normalnog života. "One su spriječile određeno širenje virusa, liječnici ih ne bi nosili na svojim radnim mjestima gdje mogu kontaminirati pacijenta da one dokazano ne sprječavaju respiratorne infekcije", komentirala je.

"Što se tiče skidanja maski, mislim da to možemo očekivati tek kada epidemiološka situacija bude takva da skidanje maske bude omogućeno, a ne očekujemo neki novi val širenja zaraze. Mislim da ćemo s time morati još pričekati", zaključila je predsjednica HUBOL-a.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.