Epidemiološka slika u Hrvatskoj je iznimno dobra, ali lokalni stožeri za sada još uvijek mogu samo predložiti strože mjere, ne i blaže.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako je moguće da na jesen maske zamjene covid potvrde, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji.

''To će ovisti o okruženju i o populaciji koja je u tom prostoru Nije isto ako će se raditi o mladim, zdravim osobama ili o kroničnim bolesnicima'', upozorila je Pavić Šimetin za RTL Danas.

Netko danas može biti negativan, a sutra pozitivan

''Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa. To je pogotovo u slučaju veće cirkulacije virusa u populaciji najslabija karika te Covid potvrde. Iz iskustva znamo, imali smo i iskustva među poznatima, da netko može biti danas negativan, sutra pozitivan. Pozitivnosti treba oko 10 dana da se razvije. U slučaju kad bi imali puno pozitivnih u populaciji, ako bismo se oslonili samo na one koji imaju Covid potvrde, ima onih koji imaju negativnih antigenski test, a mogu već sutra biti pozitivni'', objasnila je Pavić Šimetin.

Pojasnila je na primjeru tvrtke u kojoj je visoka procijepljenost, onda zaposlenici ne bi morali na sastanku nositi masku. U Zagrebu je najveća procijepljenost, ali to je daleko ispod procijepljenosti koja može pružiti kolektivni imunitet. Procijepljenost bi morala biti preko 90 ili 95 posto za kolektivni imunitet.

BOŽINOVIĆ REZOLUTAN / 'Izlaz iz ove situacije je cijepljenje, to nije nikakva politička poruka, to je znanstveno utemeljeno'

'Dojilje se trebaju cijepiti'

''Pojedina okruženja, recimo na ulasku u pojedinu ustanovu provjerava Covid potvrda, to diže razinu sigurnosti'', rekla je Pavić Šimetin.

''Dojilje se trebaju cijepiti. Sve više WHO piše o tome. Zna se da one antitijela daju mlijekom, kojom onda štite bebu od covida. Sve trudnice koje su izložene većoj razini zaraze i koje imaju kronične bolesti se trebaju cijepiti. O tome razgovarati s liječnikom cijepiteljem i donijeti odluku o cijepljenju'', kazala je Pavić Šimetin.