Ivana Katavić podnijela je neopozivu ostavku na poziciji ravnateljice Nacionalnog centra za provedbu državne mature. Vršitelj dužnosti je bivši ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović

Na poziciji ravnateljice Nacionalnog centra za provedbu državne mature više nije Ivana Katavić, doznaje Jutarnji list. Na sjednici Upravnog vijeća Centra donesena je odluka o razrješenju Katavić na njen vlastiti zahtjev te je na istoj sjednici za vršitelja dužnosti ravnatelja Centra izabran bivši ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović.

Neopoziva ostavka

Jutarnji od članova Upravnog vijeća doznaje da je Katavić podnijela neopozivu ostavku nakon afere s pogreškom Centra u rješavanju prigovora 17 učenika koji su se žalili na vrednovanje ispita državne mature u prošlom jesenskom roku.

Upravno vijeće je, nakon dobivenih prijava o greškama pri obradi rezultata, zatražilo očitovanje svih zaposlenika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) prilikom čega je uspostavljeno da su učenicima naknadno odobreni bodove radi ispravljanja "proceduralne greške".

Vinko Filipović bivši je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, a tu funkciju obnašao je od studenoga 2004. do veljače 2015. godine. U svom je mandatu radio na nizu projekta u obrazovanju od kojih je značajnija uvođenje nagrade za učenike "Oskar znanja". Osim toga, pokrenuo je i stručne skupove na temu Domovinskog rata i Holokausta te više državnih stručnih skupova u predmetima koji dotad nisu postojali, kao primjerice onoga iz hrvatskog jezika.