banner

COVID KRIZA

ISTRAŽIVANJE OTKRILO KOME HRVATI NAJVIŠE VJERUJU: Oni su prošli bolje od Vlade i Sabora, a za to postoji dobar razlog

Istraživanje je provedeno prije eksplozije broja novozaraženih i pooštravanja mjera

Tim psihologa, sociologa i politologa  s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proveo je istraživanje društvenog oporavka nakon korone u općoj populaciji Hrvatske. U istraživanju provedenom krajem kolovoza i početkom rujna, prije velike eksplozije broja zaraženih i pooštrovanja mjera, podjednak broj sudionika izjavio da uopće nisu zabrinuti (15,3%) i da su jako zabrinuti (14,1%) oko toga hoće li se zaraziti koronavirusom, prenosi Jutarnji.

Najviše strahuju siromašni

Nadalje, dvije trećine građana svoj trenutačni standard procjenjuje jednakim kao i prije krize, pa se čini da do razdoblja prikupljanja podataka kriza nije bitnije utjecala na procjenu životnog standarda. Siromašni najviše strahuju od posljedica pandemije. Također, posebne okolnosti s kojima su se građani suočavali tijekom pandemije doživljene su umjereno stresnima, pri čemu je građanima najstresnija neizvjesnost koliko će sve trajati. Građani su također zabrinuti za svoju rodbinu i prijatelje, a stresno im je bilo i ograničavanje slobode kretanja. Isto tako, kad je riječ o individualnoj deprivaciji, tj. usporedbi građana s drugim građanima u Hrvatskoj, njih gotovo 96 posto misli da su prošli jednako ili bolje od drugih.

Zadovoljni radom Stožera

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1060 ispitinika pokazalo je i kako su Hrvati koliko-toliko zadovoljni radom Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali zadovoljstvo iskazuje samo 30 posto sudionika. Radom ostalih relevantnih institucija građani su još manje zadovoljni, a najmanje radom Sabora (samo 12 posto sudionika je zadovoljno) i Vlade (20 posto).

Sve o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite OVDJE.

Povratak na Net.hr