PROKLETA STATISTIKA / Istra i Primorje su opet žrtve Dalmatinaca: Ovaj graf otkriva zašto nam je cijela obala narančasta

Već su se i ranijih tjedana pojedine hrvatske županije, koje imaju manju stopu zaraze, žalile što ECDC 'boji' svoju kartu po regijama

29.7.2021.
18:56
Srećko Niketić/PIXSELL, HZJZ
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i ovaj tjedan je cijelu hrvatsku obalu obojio u narančasto, čime bi nam se mogao smanjiti broj turista koji na temelju te karte zaraze koronavirusom odlučuju kamo će na odmor.

Riječ je o najvažnijoj karti za praćenje pandemije koronavirusa u Europskoj uniji, jer zemlje članice određuju svoje epidemiološke mjere prema boji na toj karti. A boje se, pak, određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze na 100.000 ljudi u zadnjih 14 dana s postotkom testirane populacije.

Zelene županije su se bunile i ranije

Već su se i ranijih tjedana pojedine hrvatske županije, koje imaju manju stopu zaraze, žalile što ECDC "boji" svoju kartu po regijama jer su one, iako su zelene po broju slučajeva u zadnja dva tjedna, na europskoj karti završile u narančastom. Tako se dogodilo i ovog tjedna.

A zašto je to tako zorno pokazuje karta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u ovotjednom izvješću gdje su Istarska i Primorsko-goranska županija "zelene", pa slijede Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska koje su "crvene", dok je na krajnjem jugu obale Dubrovačko-neretvanska županija - "narančasta".

Kada se pogledaju brojke, od jadranskih županija najveći broj slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana ima Zadarska županija - 203,4. Slijedi je Šibensko-kninska s incidencijom 110,8 i Splitsko-dalmatinska županija sa 107,6. "Narančasta" Dubrovačko-neretvanska županija ima 138,6 zabilježenih slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana. S druge strane liste nalaze se sjeverne jadranske županije. Istarska županija ima samo 3,4 potvrđena slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u 14 dana, dok je Primorsko-goranska na 32.

No, kad se pogleda prosjek regija, na temelju kojeg i ECDC boji svoju kartu, Jadranska Hrvatska ima 88,2 slučaja na 100.000 stanovnika u 14 dana pa je i ovaj tjedan završila u "narančastoj" zoni.

A na temelju ovih podataka Istrijani i Primorci opet mogu tvrditi da su žrtve Dalmatinaca jer bi, u slučaju da se gledaju samo županije, bili u "zelenoj" zoni - primamljivijoj turistima iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali