ISTICE ULTIMATUM 'Zamislite kad se dignu ratne postrojbe i kazu sto imaju ovoj Vladi'

“Svim demokratskim sredstvima cemo se boriti. I hrvatski branitelji i ja smatramo da je nakon 200 dana hrvatski premijer trebao smoci snage i hrabrosti da se susretne s hrvatskim braniteljima” odgovorio je Josip Klemm u RTL-ovom Direktu.

Zoran Sprajc intervjuirao je jednog od voda prosvjeda u Savskoj jer je u cetvrtak istekao ultimatum koji su postavili Vladi, kada je Klemm najavio “Ako cele rat imat ce ga”.

Ali, teske rijeci padaju u tim vasim zahtjevima. Glogoski je najavio nekakav pohod na Markov trg i kazao je da ce onda premijeru Milanovicu zvizduci biti najmanji problem?

“Zamislite, 200 dana hrvatski premijer nema vremena za hrvatske branitelje. On je voda hrvatskog naroda, demokratski izabran, ali mora odgovarati hrvatskom narodu”.

On upucuje na resornog ministra s kojim vi ne zelite razgovarati.

“Mi zelimo razgovarati s premijerom, zajedno s njegovim ministrom, zamjenicom i pomocnikom i to zato sto smo nekoliko godina razgovarali s ministrom Maticem, ali nije donijelo ploda”.

Ali, tesko je razgovarati jer s vase strane stizu zestoke poruke. Pozivate na demokratska sredstva, ali se iza toga naslucuju zesce prijetnje, ultimatume postavljate… Tesko da je to dobar pocetak za nekakav razgovor.

“U najavi ste rekli da se radi o grupi hrvatskih branitelja. Radi se ne samo o grupi branitelja, nego i obiteljima i sve su braniteljske skupine zastupljene. Ovdje nisu samo Klemm i Glogoski. Nekoliko puta sam rekao, neka Matic od tisucu udruga kaze 20 koje njega podrzavaju”.

Upravo ste dobro rekli, postoje tisuce udruga pa je tesko za Vas ili Glogoskog da ste predstavnici svih branitelja. A s druge strane imamo legitimno izabranu vladu.

“Dobro ste postavili pitanje. Ministar Fred Matic zna kako su udruge organizirane, zna da postoji 46 udruga na drzavnoj razini, sastali smo se i temeljem nasih odluka smo dali Glogoskom da nas predstavlja”.

Uvazavate li cinjenicu da je ovu hrvatsku vladu, kao i ministra, izabrao narod na legitimnim demokratskim izborima.

“Ovo je vlada izabrana od hrvatskog naroda i sigurno da joj dajemo potporu. No ne znaci da ne moze razgovarati s braniteljima, blokiranima, doktorima, Udrugom Franak. S kim onda razgovaraju”.

Sto vi zapravo uopce trazite, nikome nije jasno koji je konkretano vas zahtjev osim ostavke ministra Freda Matica a sada i cijele Vlade?

“Onaj tko treba znati, zna sto branitelji traze. Klemm i Glogoski ne traze povecanje primanja za hrvatske branitelje. Znate da su samo od ove vlade skinute mirovine za 10 posto. Ali, u nasim zahtjevima nikad niste culi da trazimo povrat tih sredstava. Borimo se za branitelje koji su ostali razvojaceni, kojima je vlada od minimalnih primanja od 1090 kuna skinula na 800 kuna. Najveca povreda je to sto su ti branitelji iz Ministarstva branitelja prebaceni u socijalu. Ne samo da su im uzeti novci, vec i srce”.

Aludira se da ste bliski HDZ-u i da pusete u njihova jedra.

“Kako bi sto brze rijesili najlakse je bilo prebaciti da smo od Milana Bandica, HDZ-a ili neke druge stranke. Mozda smo i od Ive Josipovica. Ako sada s povijesne distance znamo da premijer i bivsi predsjednik nisu razgovarali, onda smo sigurno Josipovicevi”.

Predbacuje vam se da zapravo politickom gungulom zelite i sebe zastiti od kaznenog progona , protiv vas se vode dvije istrage zbog utaje poreza hrvatskoj drzavi od kojega se eto placaju i sva prava vasih kolega branitelja?

“Josip Klemm je prije godinu dana jasno rekao – za sve sto sam napravio osjecam se krivim. Ako sam ostetio svoju vlastitu firmu, drago mi je”.

Ultimatum je danas istekao. Sto cete sada napraviti? Najavljuje se prosvjed na Markovom trgu.

“Pa do 30. svibnja imamo jos vremena. Moram reci da hrvatski branitelji jos uvijek nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s gradanima zelimo samo dobro ovoj drzavi”.

Vi sad opet de facto prijetite vladi. Govorite o dizanju postrojbi. Sto znaci to dizanje? To zvuci jako pucisticki.

“Na demokratski nacin je dobro. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kazu sto imaju reci ovoj vladi” rekao je Klemm u RTL-ovom Direktu.

Povratak na Net.hr