ISPRUZILI RUKE / Predsjednica i premijer prste od zadovoljstva nakon prvog susreta

12.3.2015.
13:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon sastanka koji je trajao malo vise od sat vremena, predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic je izjavila da je "razgovor s premijerom prosao u dobrom ozracju". Grabar Kitarovic je naglasila i kako ne razumije "zasto mediji nisu mogli snimiti pocetak razgovora".

Predsjednica je istaknula i da je "Vlada dobila zaduzenje da pocne izradivati Strategiju o nacionalnoj sigurnost".

Ispruzena ruka

Milanovic je istaknuo da je ovime "ruka ispruzena te da poziv na sjednicu Vlade i dalje stoji, ali s konkretnim pitanjima, javlja N1.

"Ja nisam gazda ni preko, a kamoli ovdje. I zadnji puta u Vili Weiss nije bilo medija. Smjernice su djelomicno javne, karakter nije tajan, ali je diskretan. Kako mogu biti protiv kad ne odlucujem", objasnio je Milanovic zasto mediji nisu smjeli prisustvovati pocetku sjednice.

Na neutralnom terenu

Podsjetimo, datum odrzavanja sjednice VNS-a i svojevrsni "neutralni teren" na kojem se odrzala, dogovoren je izmedu Pantovcaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom sastane u njenom uredu na Pantovcaku, te medusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar Kitarovic predlozila Milanovicu da podnese ostavku.

Pet minuta prije pocetka sjednice premijer Milanovic u Sabor je dosao pjesice s druge strane Markova trga, u pratnji svog glasnogovornika Nikole Jelica i predstojnika Ureda premijera Tomislava Sauche.

Minutu nakon njega u Sabor se dovezla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic, koju je na ulazu pozdravio predsjednik Sabora Josip Leko.

Jake mjere osiguranja

Nezadovoljstvo novinara, fotoreportera i snimatelja prije pocetka sjednice VNS-a izazvale su jake mjere osiguranja u Saboru, koje nisu dopustile da se priblize drugom katu koji je potpuno zatvoren, kao i ulaz kroz koji ulaze predsjednica Grabar-Kitarovic i premijer Zoran Milanovic.

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Duric izvijestio je novinare da nakon sjednice VNS-a nece biti izjava, vec ce biti objavljeno priopcenje.

Podsjetimo, pismom predsjednici Republike datum i mjesto odrzavanja sjednice VNS-a predlozio je premijer Milanovic, koji je prihvatio njezin prijedlog da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavjestajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduce desetogodisnje razdoblje.

Predsjednica je taj svoj prijedlog obrazlozila cinjenicom da je sadasnja strategija nastala u bitno drukcijim vremenima i okolnostima, jer je Hrvatska u meduvremenu postala clanicom Europske unije i NATO-a.

VNS je sredisnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske, koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zakljucke o nacinima zastite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

Uz predsjednicu Republike i premijera, cine ga ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuda, savjetnik Predsjednice za nacionalnu sigurnost, nacelnik Glavnog stozera Oruzanih snaga RH, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavjestajne i Vojne sigurnosno-obavjestajne agencije. U radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali