Ispratili smo godinu vremenskih ekstrema, evo što nas očekuje u nastavku

Prema uvodnim obradama vremenskih podataka protekla je godina, 2014., u Hrvatskoj bila toplija i kišovitija od prosjeka. U Zagrebu je bila pri vrhu najtoplijih i najkišovitijih godina u povijesti vremenskih motrenja.

Protekla je zima posvuda bila zamjetno toplija od prosjeka, a gdjegdje i dosad najtoplija.

Najvažniji vremenski događaj tijekom zime bilo je padanje takozvane prehladne kiše (pučki ‘ledena kiša’) koje je u veljači zahvatilo Gorski kotar. To je bila dosad najveća prirodna katastrofa u tome gorskom dijelu Hrvatske.

Proljeće je bilo zamjetno toplije od prosjeka, a oborinski je bilo neujednačeno: na sjevernom Jadranu sušno, a u Slavoniji vrlo kišovito. Ožujak je u Zagrebu bio dosad najtopliji u povijesti, piše Dnevnik.hr.

Najvažniji proljetni meteorološki i hidrološki događaj bila je katastrofalna svibanjska poplava rijeke Save u Slavoniji.

Ljeto je posvuda bilo toplije od prosjeka, ali ni izdaleka onoliko toplo koliko su to bila protekla ljeta. Međutim, najviše je plijenilo pozornost svojom kišovitošću, pogotovo nakon nekoliko proteklih sušnih ljeta. Gdjegdje su, poput Zadra, gradski trgovi postali jezera po kojima se veslalo, plutali automobili ili igralo vaterpolo! Brojne pijavice, šijuni i plimni valovi stanje su činili još dramatičnijim.

Vrijeme u idućim danima

Atmosferske se okolnosti mijenjaju. Slabi anticiklona na području Hrvatske, što se događa pod naletima toplijeg zraka s Atlantskog oceana.

U takvim je okolnostima već danas ujutro hladnoća znatno podnošljivija od jučerašnje, a u mnogim kopnenim krajevima ima magle ili maglenih oblaka. Na Jadranu će bura oslabjeti.

U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji će nakon nestanka magle biti sunčano, a popodnevna temperatura mogla bi premašiti sada čarobnu Celzijevu ništicu. I vjetar će biti slabašan.

U Istri, na Kvarneru i u velebitskom podgorju očekuje se sunčan dan s popodnevnom temperaturom blizu deset stupnjeva, uz nježan vjetar. U Gorskom kotaru i Lici bit će pretežito sunčano i zamjetno toplije nego danas.

U Dalmaciji dan vedar i ponovno pristojno topao uz popodnevnu temperaturu oko deset stupnjeva ili malo višu. Ugođaju će pridonijeti i slab vjetar, sjeverac i sjeverozapadnjak.

Moguća ‘ledena’ kiša

Najvažnije je što će se nakon zatopljenja zadržati toplinski ugodnije vrijeme. U subotu i nedjelju će u kopnenoj Hrvatskoj biti slabe oborine, negdje kiše, pa i ”ledene”, drugdje snijega. U ponedjeljak djelomice sunčano s jutarnjom maglom.

Na Jadranu subota sunčana, u nedjelju prolazno pogoršanje sa sjevercem, a u ponedjeljak razvedravanje, ali i zahlađenje.

Povratak na Net.hr