PAKAO OVISNOSTI

ISPOVIJEST MALOLJETNOG OVISNIKA O KLADIONICI: ‘To je jedan horor film. Živite paralelne živote, ali na kraju padnu maske’

Istraživanje je pokazalo da se 83 posto srednjoškolaca barem jednom u životu kladilo, a ni slučajevi maloljetničkih ovisnika nisu nepoznanica. Da je klađenje maloljetnika moguće, unatoč zakonskoj zabrani, potvrdilo je i istraživanje koje je provelo Provjereno Nove TV.

‘Da uspio sam. Imam uplatu’, pohvalio se maloljetni glumac ‘Provjerenog’ nakon uspješne uplate u jednoj kladionici. Nakon pitanja djelatnici kako je dozvolila uplatu, priznala je pogrešku u strahu za vlastiti posao.

Pakao ovisnosti

Gubitak posla nije bio cilj istraživanja, već osvjestiti da je sprječavanje klađenja mladih, kao i kod cigareta ili alkohola, u funkciji sprječavanja novih ovisnika poput ‘Ivana’, anonimnog sugovornika, maloljetnika, koji je progovorio o paklu kroz koji je prošao.

POŠAST MODERNOG DOBA: Sve više Hrvata ovisno o kocki i klađenju

‘Strašno! Emocije koje su ništa drugo nego jedan horor film koji sami proživljavate. Plač, suze, nevjerica, šok, pitanja….di si ti nestao, što se s tobom dogodilo i slični komentari’, otvorio se maloljetni ovisnik o klađenju.

Sve je počelo u osnovnoj školi

Počeo je u osnovnoj školi, a do srednje postao ovisnik. Sav novac išao je na klađenje.’Živite taj paralelni život. Može se to skrivati određeno vrijeme, ali u laži su kratke noge tako se na kraju odvije i padnu maske’, objasnio je maloljetni ‘Ivan’ čiji se otac obratio ‘Provjerenom’ s objašnjenjem da se gotovo uvijek radilo o malim svotama, 10 kuna za gablec u školi i slično.

Pošast u Hrvatskoj: ‘Imam ljude koji su izgubili i po dva milijuna kuna!’

‘Svaki ovisnik će sav novac koji ima u tom trenutku investirati u kladionicu. Nije bitno radi li se o 10, 20 ili 100 kuna. Zanemarit ćete i te najesencijalnije potrebe; jelo, hranu, piće, sve će novce dati u kladionicu’, tvrdi ‘Ivan’, nažalost, iz vlastitog iskustva.

Na sudovima nema nijednog postupka

Zabrinjava podatak da svaki treći ovisnik o kockanju jest osoba mlađa od 25 godina. Dr. Torre, psihijatar iz KBC Milosrdnice, objasnio je dio problema klađenja. ‘Sportsko klađenje koristi interes mladih ljudi za sport, a ima u sebi ugrađenu iluziju da to nije igra na sreću nego igra vještine odnosno znanja’, kaže dr. Torre.

Unatoč činjenicama da se mladi klade, podatak sa sudova u našoj zemlji je iznenađujuć. Nema niti jednog postupka protiv kladionica, tek je Porezna uprava u svom nadzoru prošle godine naišla na jedan slučaj klađenja maloljetnika.

U eksperimentu ‘Provjerenog’, od 20 kladionica samo je jedna dozvolila maloljetniku uplatu.’Sve više djece jest ovisno. Nešto više u populaciji dječaka nego kod djevojčica. Ono što posebno zabrinjava je što ponekad i roditelji takve aktivnosti potiču, odnosno ne smatraju ih problematičnim’, potvrdila je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Povratak na Net.hr