POSAO IZ NOĆNIH MORA

ISPOVIJEST JEDNOG SEZONCA: ‘Radio sam 13 sati dnevno i spavao u zagušljivoj sobi sa žoharima i štakorima’

Mnogi naši dugrađani tijekom ljetne sezone posao traže na moru zbog navodne veće zarade. Na taj se potez odlučio i sugovornik portala Zagreb.info, koji je zbog vlastite sigurnosti želio ostati anoniman.

On je u Zagrebu dao otkaz i na društvenim mrežama objavio da traži posao na moru. No, posao kojem se veselio bio je, kako kaže, prava noćna mora.

Javili su mu se iz poznatog restorana u blizini Zadra gdje su tražili konobara. Krenuo je za Dalmaciju vrlo brzo, a u njegovom su ga plaćenom smještaju dočekali žohari, štakori i zagušljivi prostor.

Za plaću od 5 tisuća kuna radio je više od 13 sati i bez slobodnog dana. Radno vrijeme počelo je u 8, radili bi do 16 sati, uzeli pauzu od 2 sata i nastavili bi istim tempom od 18 sati do 1 ujutro. Posao je bio tim teži jer su radila samo dva konobara, a treći bi povremeno dolazio kao pomoć. Nije mogao zadržati ni napojnice.

“Dobro sam i korektno radio svoj posao, dobivao velike napojnice, ali nijednu nisam smio zadržati, sve je išlo poslodavcu. Uvjeti su bili katastrofalni, ali kome se požaliti? Njih nije bilo briga. Budio sam se ujutro prije 8 i zaspao poslije 1”, ispričao je.

Kaže da se u moru okupao tek dva puta u mjesec dana, koliko je izdržao u katastrofalnim uvjetima. Kaže da nakon toliko posla nije imao snage, a ni volje.

Naposljetku je doživio živčani slom zbog neprospavanih noći, štakora i žohara u smještaju, 13 sati rada bez slobodnog dana za plaću od pet tisuća kuna bez mogućnosti zadržavanja zasluženih napojnica. Nakon mjesec dana pokupio je stvari i otišao. Iako, priča tu nije stala jer mu na broj mobitela dolaze mu poruke neobična sadržaja.

Zaključio je da bi bilo bolje da je ostao tijekom sezone raditi u Zagrebu.

“Osim što radom zadržiš zaslužene napojnice koje pripadaju tebi, imaš slobodan dan, ne radiš više od 13 sati, plaća je solidna, a zaspiš i budiš se s grčem, ako se uopće probudiš budući da su nam se u sobe uvukli štakori. Na sezoni nije toliko bajno koliko svi pričaju”, priča ogorčeni Zagrepčanin.

 

Povratak na Net.hr