IMAJU ISTO IME I PREZIME

ISPOVIJEST DARINKA DUMBOVIĆA IZ PETRINJE, ALI AUTOMEHANIČARA: Živi s obitelji u radionici, a kuća mu nije stradala. Ima dobar razlog

‘Mi imamo desetak objekata koje ćemo hitno dati i mislim da će do rušenja jako brzo doći, već za osam dana’, rekao je gradonačelnik Petrinje

Nakon razornoga potresa na Baniji mnogo ljudi je ostalo bez svojih domova, no ima i onih kojima kuća nije nimalo stradala. Imenjak i prezimenjak gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, automehaničar Darinko Dumbović, zajedno sa svojom peteročlanom obitelji spava u radionici pored njihove nove kuće koju potres nije oštetio i ima zelenu oznaku.

Razlog je što susjedova kuća ima crvenu oznaku, teško je razrušena i prijeti da će se srušiti. Dumbovići traže da se susjedova kuća sruši čim prije, a susjed je s tim suglasan. Obitelj automehaničara Darinka Dumbovića ovih dana živi u teškim uvjetima.

DUMBOVIĆ JE JEDVA DOČEKAO VLADINU ODLUKU O OTPISU REŽIJA: ‘Rekao sam da ne želim poslati nijedan račun, ali nijedan!’

U cijelosti cijela kuća, a ima crvenu oznaku

“Život je ovdje nikakav jer je naša kuća u cijelosti cijela”, rekla je Ana Dumbović iz Petrinje za RTL.

No, bez obzira na to, ta kuća ima crvenu oznaku. U njoj je opasno živjeti jer je susjedova kuća teško oštećena i može se srušiti svaki čas.

“I evo sad su tu sve fino topli radijatori, topli kreveti, ali moramo spavati u garaži. Da, jer nije sigurno za život jer svaki trenutak može ovo past, rekli su nam da ako i prođe teži kamion ovo može past na našu kuću”, rekao je Dumbović.

PETRINJA JE OVIH DANA SASVIM PUSTA: ‘Kad netko pozvoni na vrata iznenadiš se, nikog ne očekuješ i onda te iznenadi…’

Njihova radionica koja je udaljena 10 metara postala im je dom.

“Živimo i spavamo na oprezu, svaki lagani potres mi ustajemo”, kazao je Vlado Dumbović iz Petrinje.

Kuća se može rušiti i bez suglasnosti vlasnika

Sporna kuća prijeti i susjedu s druge strane.

“Ako je kuća dobila da se treba rušiti, onda se treba rušiti”, kazao je Nikola Simić iz Petrinje.

Vlasnik teško oštećene kuće živi u Njemačkoj, trebao bi potpisati da je suglasan s rušenjem i tek onda bi rušenje moglo krenuti. To se još nije dogodilo, a ako se suglasnost ne dostavi brzo postoji i procedura gdje država može odlučiti rušiti bez suglasnosti vlasnika.

MUČNA PRIČA MILANA IZ LUŠČANA KRAJ PETRINJE: Sav njegov očaj vidi se u jednoj jedinoj rečenici: ‘Bilo bi najbolje da nas je pokopalo…’

“To je procedura gdje građevinska inspekcija treba izaći i dati određene rokove i naloge da ako je to za rušenje pod snimkom stanja, elaborata i procjena sudskog vještaka da bi se moglo ići u rušenje, to nalog daje država ja ni u jednom trenutku ne mogu kao grad donijeti takvu odluku”, izjavio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Rušenje može krenuti za osam dana

“Te iste objekte ima i grad Petrinja, mi imamo isto desetak objekata koje ćemo hitno dati i mislim da će do rušenja jako brzo doći, već za osam dana”, rekao je gradonačelnik Petrinje.

“To se najčešće događa kraj građevina koje su već dugo vrijeme neodržavane i sada je taj potres samo istaknuo tu problematiku i dodatno ugrozio te ljude”, izjavio je statičar Alen Kadić.

HORVAT O SANACIJI POSLJEDICA POTRESA: ‘Uklanjanje teško oštećenih građevina trenutno jedan od prioriteta’

Povratak na Net.hr