AKCIJA 'FALKUŠA'

TKO STOJI IZA TROJICE HRVATA S TONOM KOKAINA NA JEDRILICI? Šef kriminalističkog tima otkrio detalje: ‘Riječ je o balkanskom kartelu…’

Voditelj Službe kriminaliteta droga, Dražen Rastović pojasnio je kako su trojica Hrvata uhićenih u Španjolskoj vjerojatno dio balkanskog kartela te kako je u svijetu primijećena povećana proizvodnja i potražnja za drogom zbog čega su od velikog značaja i međunarodne policijske akcije u kojima sudjeluje i hrvatska policija

Na Kanarskim otocima su još prošloga utorka uhićena trojica Hrvata koji su na jedrilici prevozili 980 kilograma kokaina vrijednog više od 40 milijuna eura. Oni su još u siječnju isplovili iz Šibenika, a njihovo su kretanje pratile policije desetak zemalja, udružene u akciju kodnog naziva “Falkuša”.

“Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina. U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji”, rekao je za RTL voditelj Službe kriminaliteta droga, Dražen Rastović.

[VIDEO] NA KANARIMA ‘PALI’ HRVATI S GOTOVO TONOM KOKAINA! Ulična vrijednost je 40 milijuna €; Sve je pokrenula hrvatska policija

Balkanski kartel

Španjolska Civilna garda, koja je uhićenjem dovršila dio akcije, požalila se na sve veću prisutnost organiziranih kriminalnih skupina s Balkana. Mediji na ovim prostorima svako malo pišu o zloglasnom balkanskom kartelu.

“Balkanski kartel je dinamična zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca. Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog oceana koje nije malo more preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju”, objasnio je kriminalist.

Dobre veze

“Falkuša” nije niti prva, a niti posljednja akcija u kojoj su uhićeni krijumčari i zaplijenjene velike količine droge. Još je svjež podsjetnik na međunarodnu akciju “Familija”, u kojoj je također sudjelovala hrvatska policija, te uhićenje crnogorskog krijumčara Michaela Dokovicha, koji je dobrim dijelom svog “posla” dirigirao iz Zagreba.

“Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni”, kazao je.

PROŠLI SU POLA SVIJETA ZBOG TONE DROGE: Trojica hrvatskih krijumčara na Martiniku srela poznatog šibenskog humanitarca, ovaj nije znao s kim se druži

Povećana proizvodnja i potražnja

No, sve veći broj uspješnih akcija sa sve većom količinom zaplijenjene droge znači da se ona više proizvodi zbog veće potražnje i to ne samo na Balkanu.

“Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovanom promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina, kao stila života, možemo primijetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države – Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto. Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču južnoameričke države proizvode preko 2000 tona kokaina i velika količina završi na europskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Europi koje se nalaze u Španjolskoj, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem. Da biste imali sve podatke, trebate imati podatke i od zdravstveno-socijalnog sustava i sustava istraživanja otpadnih voda. Krucijalna stvar nije toliko u količini zaplijenjene droge već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza. Zatvaranjem tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u suradnji s međunarodnim radi dobra kriminalistička istraživanja”, zaključio je Rastović.

Povratak na Net.hr