ORaH-ovac priznao

ISKRENA ISPOVIJEST: Bio sam uhljeb, primao sam 17.000 kuna i nisam ništa radio

Pokušavajući u jednom predizbornom TV sučeljavanju političkim suparnicima ilustrirati fenomen “uhljeba” na našoj političkoj i društvenoj sceni, ORaH-ovac Alen Baščevan posegao je za vlastitim primjerom.

“Bio sam četiri godine uhljeb kao dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije i nisam ništa radio”, priznao je Baščevan na blago zaprepaštenje dijela gostiju u emisiji “Klopka” SBTV-a, među kojima je Baščevana podržao jedino Radimir Čačić rekavši da dožupani ništa ne rade ni u jednoj županiji. Slobodna Dalmacija porazgovarala je s tim kandidatom stranke Mirele Holy u 2. izbornoj jedinici.

Bašćevan kaže da je u fotelju dožupana dospio nakon petnaestak godina rada u jednoj zdravstvenoj ustanovi. “Dobio sam ponudu da se kandidiram na izborima za dožupana Bjelovarsko-bilogorske županije kao kandidat HSLS-a. Naivno i euforično, pun želje da utječem na stanje u ‘svom dvorištu’, prihvatio sam ponudu i uspio na izborima. Već drugi dan mandata, koji je počeo 2009. i trajao do 2013., “tresnuo sam na dupe”. Ne mogu reći da me sav taj kič i bižuterija nisu zaslijepili – ured od 50-ak kvadrata, tajnica, velika fotelja…”

“Čak su mi ponudili da promijenim sasvim solidan uredski namještaj, jer da to rade svi dožupani kada preuzmu ured i funkciju. Nisam to prihvatio, a vrhunac dekadencije je bio moj uvid u plaću, kartice i službeno vozilo. Nisam se mogao požaliti na plaću koju sam imao na prethodnom poslu, ali ova je bila skoro trostruko veća”, kaže Bašćevan.

U zdravstvu je imao oko 6000 kuna, a kao zamjenik župana primao je oko 17.000 kuna. “Uz plaću dožupana išle su dvije kartice, jedna za gorivo, druga za reprezentaciju. Nisam koristio karticu za reprezentaciju, a, koliko znam, ni moj kolega dožupan. Ali ono što je najbitnije – znate li što sam radio za takvu plaću i pripadajuće prinadležnosti? Ništa, ili gotovo ništa. Ono za što me župan delegirao, to su bila paljenja svijeća, polaganja vijenaca ili proslave dana općina kojih kod nas ima k’o Kineza.”

Shvatio da je postao uhljeb

“Uglavnom, nakon završenog fakulteta i poslijediplomskog studija te rada u struci i mogućnosti mjerljivog učinka, shvatio sam, preko noći, da sam postao ‘uhljeb’.

Kasnije su se u našoj županiji zbog ispunjavanja Zakona o pravima nacionalnih manjina i ispunjavanja manjinskih kvota pojavila još dva dožupana, tako da nas je bilo četvero. Imaš, naime, dožupana iz srpske nacionalne manjine, pa dožupanicu iz češke nacionalne manjine, što sveukupno daje četiri ureda, četiri automobila, šesnaest guma, četiri službene kartice… Mogli smo i belu kartati, toliko nas je bilo župana i dožupana!”

Plaća zamjenika župana ne bi smjela biti veća od 1000 eura, a plaća načelnika općine maksimalno 5000 kuna, kazao je Bašćevan u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Povratak na Net.hr