Imenovanje u Odbor za sigurnost

ZA SADA NIŠTA OD IMENOVANJA: Željko Reiner stopirao da se o Ostojiću glasa u Saboru

Prijedlog oporbe da Sabor glasuje o imenovanju Ranka Ostojića na čelo Odbora za unutarnju politiku predsjednik Sabora Željko Reiner nije odmah uvrstio u dnevni red, te im nije dopustio da odmah glasuju o njemu, već je rekao da prema Poslovniku taj prijedlog na dnevni red mora uvrstiti u roku od 30 dana.

Većina u Odboru za izbor i imenovanja ranije je odbila Ostojićevo imenovanje, što znači da matično radno tijelo Saboru nije predložilo njegovo imenovanje.

Saborska je oporba zbog toga iskoristila poslovničku mogućnost po kojoj raspravu i glasovanje o bilo kojem zaključku može zatražiti najmanje 15 zastupnika.
Predsjednik Sabora Željko Reiner nije, međutim, udovoljio njihovu zahtjevu da se taj prijedlog danas uvrsti u dnevni red, a umjesto toga je najavio da će zaključak u dnevni red uvrstiti u roku koji predviđa Poslovnik, a koji iznosi 30 dana.

Počelo je odbijanjem na 

Većina u saborskom Odboru za izbor i imenovanja odbila je prijedlog oporbenih klubova da se predsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenuje donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Šef SDP-a Zoran Milanović poručio je vladajućima da neće odustati od imenovanja Ostojića na tu funkciju.

Za imenovanje Ranka Ostojića glasovalo je samo troje zastupnika iz SDP-a i HNS-a, a protiv su bili zastupnici stranaka Domoljubne koalicije i Mosta.

Glasovano je bez prethodne rasprave, a predsjednik Odbora Franjo Lucić (HDZ) novinarima je nakon sjednice kazao kako ne spori da oporba ima pravo na čelno mjesto u Odboru za unutarnju politiku, ali kako Ostojić “nije adekvatno rješenje”. Bivšem ministru zamjera, među ostalim, što je u javnim nastupima vezanim uz unutarstranačke izbore u SDP-u “iskazao agresivnost i nesigurnost”.

OPORBA USTALA U OBRANU OSTOJIĆA: “Je li ovo ukidanje zakona?”

Protiv Ostojićeva imenovanja i Most

Upitan kadrovira li na ovaj način Domoljubna koalicija u oporbenoj kvoti, s obzirom da opoziciji po zakonu pripada čelno mjesto u Odboru za unutarnju politiku, Lucić je kazao, “Mi ne kadroviramo, mi smo danas prihvatili sve druge članove određenih odbora. Podržali smo sve prijedloge, ali nešto što smatramo da ne možemo podržati, na to nas nitko ne može natjerati”.

Protiv Ostojićeva imenovanja bili su i zastupnici Mosta, no Ivica Mišić nije znao obrazložiti zašto. “To je bio stav Kluba i ja ne mogu baš točno reći koji su sve razlozi, ali to bi najbolje rekao predsjednik Kluba (Ivan Kovačić)”, kazao je Mišić i dodao kako nije bio na sjednici Kluba na kojoj se odlučivalo o toj točki.

Dok vladajući vjeruju da neće biti zastoja u radu Odbora za unutarnju politiku te da će do slijedeće sjednice Odbora oporba predložiti drugo rješenje, iz SDP-a poručuju da neće odustati od Ostojića.

SDP odbio sugestije HDZ-a

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović  za Telegram je izjavio da SDP ne odustaje od Ranka Ostojića na čelu spomenutog Odbora. “Neka HDZ i saborska većina izmijene zakon i to je moguće rješenja i stave koga god žele”, rekao je Milanović. Na taj način odbio je moguće sugestije iz HDZ-a da im je prihvatljiv neki drugi kandidat iz oporbe.

SPIKA U SABORU: “Where is team, where is government, what’s going on”

Zašto je Ostojić zaista neprihvatljiv?

“Uobičajenu praksu su upravo oporba i SDP počeli micati otpočetka. Dosad je praksa bila da se dogovorno podupre predsjednika i potpredsjednike. Oni su sebi uzeli za pravo da odlučuju i procjenjuju samostalno našeg predsjednika i naše potpredsjednike, gospodina Tepeša. Ako su oni odlučili mijenjati ustaljenu praksu, onda možemo i mi”, kazao je Pero Ćorić (HSP AS) novinarima nakon sjednice Odbora za izbor i imenovanja na kojoj su vladajući odbacili prijedlog Ostojićeva imenovanja.

U Saboru je u petak određena i  15-minutna stanka, na zahtjev oporbenih klubova, koji se žele očitovati o protivljenju vladajućih da se na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenuje Ostojić.

Odbijanje imenovanja bivšeg ministra na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izazvalo je burnu raspravu u saboru. Oporba je u vladajuće optužila za kršenje Zakona o sigurnosno-obavještajnim službama.

“Ako to ne omogućite, bit će to ozbiljno uskraćivanje demokratskog prava opozicije u Saboru, do sada nezabilježeno”, ustvrdio je Igor Dragovan.

Grčić, Bauk, Mrsić i Vrdoljak “prošli”

Za predsjednika Odbora za turizam jednoglasno je tako predložen Branko Grčić (SDP), na čelo Odbora za pravosuđe Arsen Bauk , Odbora za rad Mirando Mrsić, a za obitelj, mlade i sport Ivan Vrdoljak (HNS).

Za potpredsjednika Odbora za zakonodavstvo predložen je Orsat Miljenić, Odbora za europske poslove Tomislav Saucha, a Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović, svi SDP-ovi zastupnici.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr