Ministar imovine presretan

ISELJEN BIVŠI PREDSJEDNIK: ‘Postoje brojni koji su zainteresirani za zgradu, Mesić kaže da je to posljedica fašizacije…’

 Zbog primopredaje zgrade u Grškovićevoj 13 u Zagrebu, u kojoj je ured bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, u utorak je održan sastanak glavnog tajnika Ministarstva državne imovine Danijela Škugora i Stjepana Mesića na kojem su se dogovorili o svim tehničkim pojedinostima primopredaje zgrade te da će se ona provesti u sljedećih nekoliko dana. Nakon što je Ustavni sud odbacio Mesićevu žalbu, Vlada Andreja Plenkovića odlučila je odraditi proces iseljenja. U državnom proračunu za 2017. Mesićevu uredu nije namijenjena niti kuna, tako da bi on, da Ustavni sud i nije donio spomenutu odluku, osobno plaćao režijske troškove.

USTAVNI SUD: ‘Valutna klauzula je ustavna i zakonita, a bivši predsjednik Stjepan Mesić ostaje bez ureda!’

Bivši predsjednik svoj bi ured trebao napustiti najvjerojatnije do kraja ovog tjedna. U ovom trenutku savjetnici ministra državne imovine Gorana Marića razgovaraju s ljudima iz ureda Stjepana Mesića o tehničkim detaljima.

“Postoje brojni korisnici koji su zainteresirani i kojima bi odgovarala ta zgrada. Uskoro ćemo odlučiti tko će biti korisnik te zgrade… Mesić kaže da je odluka posljedica fašizacije društva…Nemam potrebu komentirati gospodina Mesića”, rekao je ministar Marić za Dnevnik.hr.

Mesić nije kazao gdje bi mogao biti njegov novi ured – to bi najvjerojatnije mogle biti prostorije Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH čiji je on počasni predsjednik.

Na upit Hine iz Ministarstva državne imovine priopćili su da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koji je stupio na snagu 30. svibnja 2016., stavljen izvan snage članak 6. tog zakona iz 2013.

“Prema sada važećem Zakonu predsjednik Republike Hrvatske, nakon prestanka obnašanja dužnosti, može ostvarivati pravo na ured pet godina po prestanku obnašanja dužnosti. Kako je g. Stjepan Mesić dužnost predsjednika Republike Hrvatske prestao obnašati 2010. godine ne postoji pravna osnova temeljem koje bi g. Mesić i dalje koristio nekretninu u vlasništvu Republike Hrvatske u Zagrebu, Grškovićeva 13”, ističu u Ministarstvu državne imovine.

Dogovorena primopredaja

grskoviceva

Naglašavaju kako je o primopredaji zgrade danas, 27. prosinca “održan sastanak glavnog tajnika Ministarstva državne imovine Danijela Škugora i g. Stjepana Mesića na kojem su dogovorene sve tehničke pojedinosti” o primopredaji  zgrade. “Dogovoreno je da će se primopredaja nekretnine u Grškovićevoj ulici provesti u sljedećih nekoliko dana. Glede daljnjeg korištenja zgrade u Grškovićevoj, potrebno je sagledati njezine kapacitete za moguće nove korisnike, odnosno njihove potrebe, kako bi njezina namjena bila što svrsishodnija”, ističu u Ministarstvu državne imovine.

Ustavni sud rješenjem od 6. prosinca nije prihvatio prijedlog Stjepana Mesića za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 2. i 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Stupanjem na snagu toga zakona (31. svibnja 2016.), bivšem predsjedniku Republike Hrvatske ukinuto je pravo na ured (i s njim povezana prava) kao posebno pravo vezano uz nastavak njegova javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske. Sud smatra da institucija predsjednika RH nakon prestanka obnašanja dužnosti nije ustavna kategorija te je zakonodavcu prepuštena odluka o tome hoće li i kako će urediti prava bivših predsjednika.

Nakon objave odluke Ustavnog suda prije tjedan dana, Mesić je poručio kako za njega nije nikakvo iznenađenje da se Ustavni sud oglušio na njegov prigovor zbog retroaktivnog primjenjivanja zakona u vezi s njegovim korištenjem ureda bivšeg predsjednika i to, kako je ocijenio, pokazuje koliko je Hrvatska udaljena od toga da bude pravna država.

Stjepan Mesić i dalje ima pravo na privatnog vozača i zaštitara koji će proračun koštati oko 200.000 kuna godišnje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr