I TAKO...

IRSKA VIŠE NIJE ‘IN’, VEĆ JEDNA BLIŽA ZEMLJA; Studija potvrdila: Svaka afera puni buseve za inozemstvo, ‘guglanje’ otkrilo i da se Hrvati neće vratiti

Digitalna demografija: Svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj traži posao i u inozemstvu, a desetak dana nakon velikih korupcijskih afera potraga se intenzivira

Digitalna demografija ne samo da predviđa migraciju na temelju pretraživanja i digitalnih alata, kao što su Facebook, Google Trends, LinkedIn i Instagram, nego se analiza digitalnih trendova poklapa sa službenim demografskim podacima.  Uz jednu temeljnu razliku – dok službena statistika pokazuje postojeće stanje, digitalna demografija ih predviđa.

PRIJETI LI NAM NOVI VAL ISELJAVANJA? Pada interes za Irsku i Švedsku, evo što se najviše gugla

Tako podaci u studiji doc. dr. sc. Tade Jurića pokazuju kako Irska više nije toliko’in’, da će se Hrvati više iseljavati u Njemačku i Austriju, ali da će tamo i ostati, a mnogi od njih će se i razvesti, prenosi RTL. Nova studija pokazala je kako će trend iseljavanja u Irsku znatno oslabiti, jer će novi iseljenici birati lokacije bliže domovini. Opada i interes za traženje posla u Švedskoj. Što se tiče zanimanja za Irsku, ono još postoji u Slavoniji čiji su stanovnici opećnito zainteresiraniji za iseljavanje.

Primamljiva Austrija

“One županije koje su geografski najbliže Austriji, recimo međimurska ili karlovačka, ondje se najčešće pretražuju ti pojmovi život u Austriji, općenito uvjeti života u Austriji što je opet snažna indicija za novi val iseljavanja vjerovatno ovaj put prema Austriji”, kazao je Tado Jurić, profesor povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Tako je se Bewerbung ili zamolba za posao na njemačkom, ove godine pretraživala jednako često kao i na hrvatskom.

Svakom aferom intenzivira se traženje posla izvan Hrvatske

Svaki peti tražitelj posla u Hrvatskoj traži posao i u inozemstvu, od toga 80 posto njih, guglalo je posao u Njemačkoj, a teza kako svaka korupcijska afera znači pet autobusa za inozemstvo pokazala se točnom – desetak dana nakon velikih korupcijskih afera traženje posla izvan Hrvatske uvijek se intenzivira, a posao vani ne traže samo nezaposleni.

“To smo vidjeli na osnovu vremena kada se pretražuju ti pojmovi, vidimo da je to prije radnog dana, negdje oko pola sedam i oko 15 sati”, pojasnio je Jurić.

Prema statistici njemačkog Državnog zavoda za statistiku, ondje boravi i radi više od 400.000 Hrvata, a  jednom kad ondje dođu, hrvatski državljani najviše pretražuju učenje jezika i razvod, što bi ukazivalo na to da se žele asimilirati, a ne toliko vratiti.

Što iseljenici uopće ne pretražuju? ‘Povratak u Hrvatsku’

Pojmovi koje hrvatski iseljenici uopće ne pretražuju su “povratak u Hrvatsku” ili “investiranje u Hrvatsku”. Također, ne pretražuju se ništa vezano za hrvatsku kulturu. Da će se Hrvati brzo integrirati u njemačko društvo, objašnjava profesor, pokazuje ono što Nijemci pretražuju o Hrvatima. Oni guglaju najčešće pitanja poput onoga jesu li Hrvati muslimanske vjeroispovijesti i jesu li korisnici socijalne pomoći.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr