IPAK STROŽE MJERE ZA CIJELU HRVATSKU: / Evo što će Nacionalni stožer zatvoriti, a što bi moglo ostati otvoreno

Image

Dvije mjere Nacionalnog stožera odnosit će se na cijelu Hrvatsku, a tiču se sporta u zatvorenom te dječjih igraonica i radionica

30.3.2021.
23:41
Play logo

Sutra će Nacionalni stožer predstaviti mjere koje će vrijediti od 1. travnja, pri čemu će ipak biti promjena i kad su u pitanju mjere na razini cijele Hrvatske. Naime, kako doznaje Index, na nacionalnoj razini Stožer će postrožiti mjere u dva segmenta, sport u zatvorenom te dječje igraonice i radionice koje bi također privremeno trebale biti zatvorene. Plesne škole su od ranije zatvorene, a teretane bi trebale ostati otvorene.

Što se tiče sporta u zatvorenom, od četvrtka bi se trebali zabraniti treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom, osim za vrhunske sportaše. "Nema smisla da djeca budu online, a da istovremeno idu u zatvorene sportske dvorane. Kad su u pitanju odrasli, iako smo jasno rekli da su u zatvorenom dopuštenom samo sportovi bez kontakata, svjesni smo da se u zatvorenom igraju nogomet i košarka", rekao je Indexu izvor blizak Stožeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA POOŠTRAVA MJERE: Maske na otvorenom, kraće radno vrijeme kafića, zabrana točenja alkohola…

Image

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA POOŠTRAVA MJERE: Maske na otvorenom, kraće radno vrijeme kafića, zabrana točenja alkohola...

Image

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA POOŠTRAVA MJERE: Maske na otvorenom, kraće radno vrijeme kafića, zabrana točenja alkohola...

Nova pravila na granicama

Od 1. travnja na snagu će stupiti još jedna promjena u mjerama koje se tiču novih pravila za prelazak granice. U Hrvatsku će se odsad moći ući s negativnim PCR-om ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, ali i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenju koronavirusa u posljednjih šest mjeseci.

Indexov izvor tvrdi da će se ova odluka na hrvatskim granicama početi primjenjivati od četvrtka, a riječ je o regulativi koju će usvojiti i EU. Hrvatskoj još predstoji modificirati aplikaciju za ulazak u Hrvatsku za što će vjerojatno trebati vremena. Ovakve mjere bi na granici, saznajemo, trebale ostati kroz cijelo ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći nadzor i strože kažnjavanje

Sutra bi Nacionalni stožer trebao i propisati preporuke pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, što je zapravo nastavak uputa koje je Stožer već izdao lokalnim stožerima, a tiče se većeg nadzora i strožeg kažnjavanja nepridržavanja mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni stožer zasad ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena kafića, no splitski stožer će zatražiti takvu odluku, a prema informacijama kojima raspolaže Index, to će im i biti odobreno. "Svi će shvatiti da i njima i nama cijela turistička sezona ovisi o tome koliko će biti aktivni i angažirani u predlaganju i provođenju mjera. I trajanje sezone ovisi o tome", kaže Indexov sugovornik blizak Stožeru.

Podsjećamo, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u utorak je od Nacionalnog Stožera civilne zaštite zatražio uvođenje pooštrenih epidemioloških mjera na području te županije u idućih 15 dana. Nove mjere predložit će i Šibensko-kninska županija, vjerojatno na tragu onih u Splitsko-dalmatinskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđa se da bi i stožer Grada Zagreba mogao uvesti nove mjere, no mišljenja u tom stožeru su podijeljena. Sastanak zagrebačkog stožera održat će se sutra u podne, a nakon toga će biti poznato više informacija. Nove mjere u Istri na snazi su već od srijede.

Play logo

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo