U TIJEKU JE INSPEKCIJSKI NADZOR

IPAK NIJE UMRO OD DEZINFICIJENSA: Ravnatelj bolnice u Čakovcu otkrio što je greškom bilo ubrizgano u venu nesretnom pacijentu

Pacijent u čakovečkoj bolnici je umro od medicinskog sredstva za toaletu pacijenata, a ne od dezinficijensa

Sredstvo zbog kojeg je umro pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici nije dezinficijens nego medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo, izjavio je danas ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

Nakon tragičnog događaja kada je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec u tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i izvanredni unutarnji, stručni nadzor, izvijestio je novinare Novinščak.

Pacijent je umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primijenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo. “Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka”, pojasnio je Novinščak.

“Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije”, rekao je ravnatelj bolnice.

ČOVJEK PREMINUO NAKON ŠTO SU MU U BOLNICI UBRIZGALI KRIVO SREDSTVO; Ravnatelj: ‘Obitelj je u šoku kao i mi, svi smo plakali’

Bio je u samoizolaciji

Novinščak je izvijestio da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra. “Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sl. takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu”, rekao je ravnatelj.

Sestra nije suspendirana već je na bolovanju i danas nije radila. “Radi se o iznimnom događaju u našoj Županijskoj bolnici, koji ne pamtimo otkada sam ovdje, a mnogi moji kolege i dulje”, ustvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni. “Na milijune postupaka godišnje, intervencija, medikacija, njege i skrbi, godinama se obavljaju na maksimalno moguć kvalitetan način”, rekao je.

ZBOG SMRTI PACIJENTA U ČAKOVEČKOJ BOLNICI SUSPENDIRANE DVIJE MEDICINSKE SESTRE: Ubrizgale su mu dezinficijens…

Provodi se inspekcijski nadzor

U tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, a ravnatelj ne zna do kada će trajati. “Sigurno je vrlo detaljan, precizan i zajedno s vama ću čekati njihove nalaze i njihovo konačno rješenje”, kazao je novinarima.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatirali sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Povratak na Net.hr