PRIMOPREDAJA U MINISTARSTVU

HASANBEGOVIĆ NASLJEDNICU DOČEKAO SA CVIJEĆEM I POLJUPCIMA PA PORUČIO: ‘Žao mi je… Nisam imao vremena ostvariti sve svoje planove’

U Ministarstvu kulture obavljena je primopredaja između Zlatka Hasanbegovića i njegove nasljednice na mjestu ministra kulture, Nine Obuljen. Hasanbegović je nasljednici darovao cvijeće.

HASANBEGOVIĆ OBJASNIO KONTROVERZNI POTEZ: ‘Javnost to zanima, a sutra to više neću moći objaviti’

“Poželjet ću joj sreću u daljnjem radu i upoznati je sa stanjem u Ministarstvu. Ministrica Obuljen će Ministarstvo voditi u smjeru koji ona smatra potrebnim, i ja joj u tome želim sreću”, kratko je rekao Zlatko Hasanbegović, a javlja N1.

Nakon toga, Hasanbegović i Obuljen povukli su se u kabinet obaviti primopredaju.

Hasanbegović je nakon primopredaje rekao da je zadovoljan što je njegova nasljednica zainteresirana za nastavak dobrih projekata.

Bilo je riječi o preustroju, kapitalnim projektima, a načelno smo govorili i o pitanju HAVC-a, određenim očekivanjima i o tome kako utvrditi stvarno stanje u toj ustanovi. Razgovarali smo i o Zakonu o arhivskoj djelatnosti’, rekao je Hasanbegović i dodao da mu je žao što je gotovo pola svog mandata bio samo tehnički ministar, a volio bi da je imao više vremena ostvariti sve svoje planove.

Nova ministrica Nina Obuljen rekla je da je prethodna vlada radila u teškim okolnostima pa novu sada čeka mnogo problema.

‘Riječ je o teškoj kadrovskoj i organizacijskoj situaciji u Ministarstvu, značajnom padu proračunskih sredstva, problemima proteklih godina vezanih uz kašnjenja u dinamici plaćanja, što je dovelo do problema kod umjetnika i u tim ustanovama’, rekla je Obuljen.

Novinari su ih upitali i o potporama za neprofitne medije.

‘Iza svake svoje odluke sam stao, jasno je obrazložio i očekujem da neće biti promjena, čime će se pokazati da sam radio utemeljen u određenim načelima i po zakonu’, odgovorio je Hasanbegović.

Hoće li nova ministrica vratiti novac neprofitnim medijima?

‘Nisam osoba koja je bilo što rješavala preko koljena. Pažljivo ću razmotriti sve, čeka nas ozbiljna revizija Zakona o elektroničkim medijima u skladu s europskom direktivom, to su veliki zahvati u zakonodavstvu i rješenje mora biti cjelovito. Za vrijeme postojanja sustava dala sam izjave da je on bio opterećen raznim problemima i nedorečen i za to sam da se analiziraju sve dobre i loše strane’, rekla je Obuljen i dodala da nije dobro govoriti da će novac biti uskraćen, no potrebna je revizija i Zakon o elektroničkim medijima kako bi se sve nastavilo.

Kada je riječ o zloupotrebi funkcije prilikom traženja kontrole za HNK Rijeka i Zagreb te HAVC-a, Hasanbegović to opovrgava.

‘To je potpuna besmislica’, kaže Hasanbegović.

Obuljen je govorila i o svojim prvim koracima kao ministrice.

‘Upozorena sam na niz situacija, s obzirom na to da Vlada dugo nije bila u redovitom mandatu. Gospodin Hasanbegović me upozorio na ustanove gdje su nužni hitni natječaji, kao što su Državni arhiv u Osijeku i pojedini muzeji. Razgovarali smo i o završetku godine i angažiranju svih proračunskih sredstava te priprema novog proračuna’, rekla je Obuljen i dodala da će se o proračunu razgovarati kada nova Vlada počne s radom.

Podsjetimo, Zlatko Hasanbegović u utorak je navečer u HDZ-u ovako komentirao Plenkovićev odabir Nine Obuljen za njegovu nasljednicu u resoru kulture.

“Tko je i što je uvažena gospođa Obuljen je također poznato, kojim krugovima pripada je također poznato. Jedina je nepoznanica konačni odabir Andreja Plenkovića, izbor je legitiman i objavljen. Proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam. Politički život se nastavlja, izabrani sam zastupnik u Saboru, nastavit ću političko djelovanje, vjeran Bogu i narodu koji me izabrao”, rekao je Hasanbegović i završio izjavu za medije.

Povratak na Net.hr