NE NASJEDAJTE / Inspektori u 'niskom startu' čekaju 'Black Friday': Ovako su trgovci u prošlosti varali kupce

Iz Državnog inspektorata najavili su da će zbog akcija za "Black Friday" pojačano nadzirati rad trgovaca

25.11.2021.
11:30
Zoe Šarlija/PIXSELL

Iz Državnog inspektorata najavili su da će zbog akcija za "Black Friday" pojačano nadzirati rad trgovaca.

"Pojačani nadzori, osim u petak 26. studenoga 2021. godine, obavljaju se već sada te će se provoditi, po potrebi, i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju trgovaca", stoji u priopćenju.

Najavljuju da će posebno nadzirati " isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje" i nepoštene poslovne prakse trgovaca.

Što su kažnjavali u prošlosti?

"Podsjetimo tijekom studenoga 2020. godine tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela je istoimenu akciju u sklopu koje je obavljeno 108 inspekcijskih nadzora posebnog oblika prodaje, a u nadzorima je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na to da trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca", stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Ističu da se posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a ista prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi, u ovom slučaju 'BLACK FRIDAY' ili 'CRNI PETAK'.

Kako se zaštititi?

"Napominjemo kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta isto može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca 'Podnošenje prijava', slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10.000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata", zaključuju iz Državnog inspektorata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali