ODBIJA DAVATI IZJAVE

INSPEKCIJA U DOMU GDJE JE IZGORJELO 6 LJUDI: Vlasnica je radila ilegalno, bez dozvola, a umjesto 13 štićenika, imala ih je više od 40!

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb iz Donje Stubice kazala je da je Dom za starije i nemoćne osobe u Andraševcu, gdje se u subotu dogodila tragedija u kojoj je smrtno stradalo šestero štićenika, imao dozvolu za smještaj najviše 13 osoba, a ondje ih je bilo više od 40 te da je jedna zgrada doma radila ilegalno

Od jutros traju izvidi Državnog inspektorata, Sanitarne inspekcije i inspekcije Ministarstva demografije i socijalne politike u Domu za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu pokraj Oroslavlja gdje je u požaru u subotu ujutro izgorjelo šestero osoba – štićenika doma. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb iz Donje Stubice, Stanislava Erdelja, kazala je za Jutarnji list da će nakon provedenih izvida biti poznato hoće li domu u Anadraševcu biti zabranjen rad. U tom slučaju preostalim štićenicima tog doma bit će osiguran smještaj u državnim domovima za odrasle osobe.

Ona je potvrdila da je druga zgrada doma, udaljena oko kilometar dalje od glavne zgrade, radila ilegalno, zbog čega je ta zgrada zatvorena, a dvadesetak štićenika iz nje jučer je prebačeno u državni dom.

ŠESTERO MRTVIH U POŽARU KOD DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE: ‘Nismo ih mogli evakuirati’; Na mjesto tragedije došli Plenković i Božinović

Vlasnica doma odbija razgovarati s novinarima

Jutarnji list doznaje da vlasnica doma Zelena oaza, Gabrijela Čičković, nije imala potrebne dozvole niti za manju drvenu zgradu koja je izgorjela u požaru. Čičković je od jutros skupa s inspektorima u domu i surađuje s njima u provođenju izvida. Odbila je, međutim, razgovarati s novinarima i to, kako je kazala njezina kći, na savjet svoga odvjetnika.

Tek je njegovateljica u domu, Marija Landripet, novinarima kratko kazala da je vlasnica Čičković u šoku.

“Uopće ne govori o sebi niti o svemu što bi je još moglo zadesiti. Samo pita kako su ljudi. Uvijek mi je bila jako dobra šefica i jako brižna prema štićenicima. Svih pet godina koliko tu radim redovito sam primala plaću, a kakve je dozvole Gabrijela imala, to ne znam”, kazala je njegovateljica Landripet za Jutarnji list.

Inače, ravnateljica donjostubičkog Centra za socijalnu skrb, Stanislava Erdelja, kazala je kako je dom Zelena oaza imao dozvolu za smještaj najviše 13 osoba, a ondje ih je bilo više od 40.

O STRAVIČNOM POŽARU U ZAGORJU OGLASILA SE I ŽUPANIJA: ‘Imali su dozvoju za samo 13 štićenika; nazdor je trebalo vršiti Ministarstvo’

U požaru u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu smrtno je stradalo šestero osoba (foto: PIXSELL)

Umirovljenici traže hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su u ponedjeljak hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe povodom tragičnog događaja u Andraševcu gdje je u ilegalnom staračkom domu u požaru poginulo šestero osoba. Tvrde kako je javnost mogla svjedočiti nefunkcioniranju sustava i prebacivanju loptice odgovornosti te je zbog toga potrebna hitna javna sjednica na kojoj će se razmotriti nesuglasja u sustavu i predložiti potrebne mjere.

Dodaju kako na sjednicu Nacionalnog vijeća treba, uz dodatne predstavnike ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pozvati i pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, predstavnike Krapinsko-zagorske županije, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i druge relevantne subjekte. Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika izražavaju duboku sućut svim obiteljima i prijateljima stradalih i naglašavaju kako njihova smrt neće biti zaboravljena, stoji u priopćenju.

NEĆAK ŽENE STRADALE U POŽARU DOMA: ‘Teta je uskoro trebala napuniti 104 godine. Živiš toliko dugo, a onda ti se ovo dogodi…’

Povratak na Net.hr