MUTNI POSLOVI

INSPEKCIJA PRETRESLA GRAD BENKOVAC: HDZ-ovac građevinskoj tvrtki nezakonito isplatio više od milijun kuna?

Inspektori Ministarstva financija ustvrdili su da je benkovački gradonačelnik Branko kutija prekršio zakon pri prebijanju duga s Osijek-Koteksom u iznosu većem od milijun kuna.

Inspektori Ministarstva financija obavili su nadzor nad trošenjem proračunskih srdestava Grada Benkovca te su zaključili da je gradonačelnik Branko Kutija prekršio Zakon o proračunu te Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kada je prebio dugove s tvrtkom Osijek-Koteks u visini milijun i 55 tisuća kuna, piše Zadarski.hr.

Grad Benkovac je ostao dužan Osijek-Koteksu za kamate i neisplaćene radove na izgradnji infrastrukture u gospodarskoj zoni Šopot, a svojevrsnim višestrukim prebijanjem međusobnih dugova između Grada Benkovca, Osijek-Koteksa, te tvrtki Eko i Adriatic Zagreb Factoring, sklopljen je sporazum kojim Grad Benkovac zatvara svoje obveze prema Osijek-Koteksu u čemu inspektori Ministarstva financija i vide problem.

Prema nalazu inspektora, Kutija je mogao odlučivati o stjecanju, otuđivanju ili raspolaganju imovinom do 165.538 kuna, a sporni ugovor asignaciji veći je od milijun kuna i za njega nije dobiveno mišljenje Gradskog vijeća čime je prekršen zakon. Po Zakonu o proračunu odgovoran je “za zakonitost, svrhovitost, učinkovitost i za ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima“.

Sporna i reprezentacija u iznosu od 75 tisuća kuna

Kutija i njegov financijski vještak Josip Klismanović ne slažu se s tim tvrdnjama. U svojim primjedbama, koje je uputio Ministarstvu, Kutija navodi kako je karakteristika ugovora o asignaciji ta što se „temelji na već postojećim obvezno pravnim odnosima“, a “na prethodni nastanak obvezno pravnih odnosa Gradsko vijeće je dalo svoju suglasnost”. Kutija misli na ugovore između Grada Benkovca i Osijek-Koteksa iz ranijeg razdoblja u kojemu su i nastale nesporne financijske obveze Grada prema Osijek-Koteksu.

Mišljenje njegovog vještaka i njegove primjedbe Ministarstvo financija očito nije uvažilo budući da je nakon toga u Benkovac poslalo nepromijenjen zapisnik o kojemu bi u ponedjeljak navečer trebali raspravljati i gradski vijećnici.

U svojoj reviziji, inspektori su pronašli i sporne račune za reprezentaciju iz iznosu od 75 tisuća kuna.

Povratak na Net.hr