TEŠKA KLINIČKA SLIKA

INFEKTOLOG SA ‘ZARAZNE’ GDJE JE UMRO NESRETNI DJEČAK: ‘Tu je još djece s postcovid sindromom, ovo je prvi smrtni ishod…’

Od jeseni se bilježi povećan broj malih bolesnika pa se tako povećava i broj slučajeva MIS-c, s početkom u listopadu

Vijest o smrti 11-godišnjeg dječaka u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” rastužila je javnost. Nesretni dječak je preminuo sinoć, što je prvi smrtni slučaj djeteta umrlog od postcovid sindroma. Nažalost, sve je više onih s tim sindromom.

“Nije točno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj”, rekao je za HRT dr. Goran Tešović, infektolog te pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

BEROŠ KOMENTIRAO SMRT DJEČAKA OD COVIDA: ‘Takva upala može zahvatiti više organa’; Odgovorio i na pitanje o kupnji ruskog cjepiva

Prvi put da je preminulo dijete s postcovidom u Hrvatskoj

Infektolog veli da je zagrebačka “Zarazna” do sada ukupno imala 15 malenih bolesnika. Trenutačno se četvero djece liječi od postcovid sindroma u klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

RAVNATELJ KLAIĆEVE IZNIO DETALJE O SMRTI DJEČAKA (11) OD COVIDA: ‘Sindrom koji je imao je vrlo rijedak, ali može biti tragičan’

Liječnik kaže da su prvog takvog pacijenta imali u svibnju i da im je taj sindrom poznat. U literaturi su prvi slučajevi opisani u proljeće u Italiji, SAD-u i Velikoj Britaniji.

“To je dijagnoza koja se traži pri primitku djeteta i primjenjuju se dijagnostički kriteriji CDC-a i WHO-a. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da je završilo smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana”, navodi infektolog Tešović za HRT.

Od jeseni se bilježi povećan broj malih bolesnika pa se tako povećava i broj slučajeva MIS-c, s početkom u listopadu. Infektolog napominje da je preminuli dječak od početka imao tešku kliničku sliku.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr