INFEKTOLOG OBJASNIO KADA SE MOŽE PROGLASITI KRAJ EPIDEMIJE: / 'Današnje brojke bude nadu, ali još su moguća iznenađenja'

Image

Infektolog dr.

2.4.2020.
21:58
izvor: Nova TV

Dr. Rok Čivljak, liječnik-infektolog iz Klinike za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu osvrnuo se na današnje podatke o broju zaraženih koronavirusom te je objasnio koji uvjeti trebaju biti ispunjeni da bi se proglasio kraj epidemije.

On je gostujući u Dnevniku Nove TV kazao kako današnje brojke o novozaraženima u Hrvatskoj bude nadu nakon što su jučerašnje izazvale šok u javnosti.

'Trebamo biti spremni i na male i na velike brojke'

"Jučerašnje brojke ne trebamo doživjeti kao šok. Trebamo biti spremni i na velike i male brojke. Naravno da današnje brojke bude nadu, ali moramo računati da su još uvijek moguća različita iznenađenja", kazao je dr. Čivljak.

Objasnio je kako bi se kraj epidemije proglasio nakon što bude zabilježen zadnji zaraženi slučaj te ako se u dva inkubacijska razdoblja nakon toga ne dogode novi slučajevi zaraze.

Rekao je kako je većina teže oboljelih starije životne dobi, ali ima i onih mlađih. Otkrio je i da je ove sezone 60.000 ljudi u Hrvatskoj oboljelo od gripe, a njih dvadesetak je umrlo.

'Voljeli bismo da ova epidemija nalikuje onoj SARS-a'

"Zbog epidemiološke situacije gripa je pala u drugi plan", rekao je.

Osvrnuo se i na usporedbe Covida-19 sa SARS-om.

"SARS je trajao nekoliko mjeseci i epidemija se više nije dogodila. Voljeli bismo da epidemija koronavirusa nalikuje onoj SARS-a, ali to je sada teško predvidjeti", rekao je te apelirao na građane da se pridržavaju mjera koje propisuje Nacionalni stožer.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno