'UČINKOVITO I SIGURNO'

INFEKTOLOG OBJASNIO: Hoćemo li moći birati cjepivo koje želimo i kako se iz bočice može izvući 6 doza

Infektolog Goran Tešović pojasnio je i da se protiv koronavirusa mogu cijepiti svi oboljeli od autoimunih bolesti

Iako je cijepljenje u Hrvatskoj uzelo maha, a svoju je dozu dobilo više od 46.000 građana, još se uvijek postavlja puno pitanja oko cjepiva. Jedno do tih pitanja jest zbog čega bi se netko cijepio manje učinkovitim cjepivom? Naime, cjepivo AstraZenece i Oxforda je na kliničkim ispitivanjima pokazalo najslabije rezultate, iako je njegova učinkovitost više od 70 posto. Vlada je još ranije naručila najviše doza upravo tog cjepiva, pa je infektolog sa zagrebačke Klinike za Infektivne bolesti Goran Tešović pojasnio kako se vjerojatno radi o nespretnoj komunikaciji farmaceutske kompanije.

“Ne bih rekao da to cjepivo nije učinkovito. Čini se da je učinkovito i sigurno. Trenutno nije kod nas dostupno, ali će vjerojatno biti uskoro. U ovom trenu imamo dva cjepiva koja su razvijena na sasvim drugačijoj tehnologiji, a to su Pfizerovo i Modernino”, rekao je Tešović za Novu TV te dodao da ne vidi razlog zašto građani ne bi mogli birati cjepivo, kad ih više bude dostupno. “Ja nisam mogao birati. Cijepljen sam prvom dozom Pfizerovog cjepiva i bit ću sutra docijepljen drugom”, istaknuo je.

Šparni medicinski djelatnici

Objasnio je i zašto se ponegdje iz bočice Pfizerova cjepiva navući i šesta doza. Naglasio je da proizvođač to jako dobro zna, ali i da su naši medicinski djelatnici očito “vrlo šparni”.

“Kod višedoznih bočica postoji jedna dodana količina koja ide na takozvani rasap, a rasap se može dogoditi upravo kod navlačenja, dakle, kada iz iste bočice navlačite više doza. S jednodoznim cjepivima je stvar puno jednostavnija i mi smo navikli na jednodozna cjepiva iako smo prije koristili višedozna, sada ih opet imamo priliku koristiti. Dakle, kod višedoznih cjepiva je uvijek jedan dodatni volumen koji je u cjepivu zato što se kod navlačenja jedna određena količina izgubi”, pojasnio je Tešović.

Oboljeli od autoimunih bolesti smiju se cijepiti

Istaknuo je kako opasnost od cijepljenja za osobe s autoimunim bolestima ne postoji, već je pitanje hoće li ih cjepivo moći jednako zaštititi kao i zdrave osobe. Dodao je da predlicencijske studije učinkovitosti nisu provedene na oboljelima od autoimunih bolesti, jer su proizvođači htjeli dobiti čiste podatke. “Bolesnici s autoimunim bolestima smiju se cijepiti svim cjepivima koja su dostupna protiv COVID-a”, zaključio je Tešović.

Povratak na Net.hr