Polaganjem cvijeća i upaljenih svijeća članova obitelji i rodbine podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, u nedjelju je počelo komemorativno obilježavanje 30. obljetnice ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije. Njih su, u tom mjestu nedaleko od Vukovara, na današnji dan 1991. godine pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali.

No, komemoraciju, koja se ove godine preklapa s pravoslavnim Uskrsom, jutros je obilježio incident na ulicama Borova. Naime, kako se vidi i čuje na snimci objavljenoj na Facebook stranici općine Borovo, skupina muškaraca išla je ulicama Borova urlajući "Ubij Srbina" i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati'.

Vjerojatno će biti prekršajno prijavljeni

Njih je, vidi se na snimci, pritom pratilo nekoliko policijskih vozila koji u tom trenutku nisu reagirali na govor mržnje. No, kako pišu 24 sata, glasnogovornik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković, potvrdio je da je desetak osoba privedeno.

Te su osobe prethodno položile vijence na spomen-obilježje u Borovu.

"Policiju su pozvali stanovnici. Privedeno je desetak ljudi i istraga je u tijeku. Vjerojatno će biti prekršajno prijavljeni", kazao je za 24 sata glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Milošević zgrožen antisrpskim skandiranjem u Borovu

„Danas zvone zvona na hramovima, pravoslavni vjernici slave najradosniji hrišćanski praznik koji znači pobjedu života nad smrti, čovjekoljublje, mir i ekumenizam. Primaju čestitke od svoje rodbine, susjeda i prijatelja katolika koji uzvraćaju na čestitanje od prije mjesec dana“, komentirao je na svojoj facebook stranici Milošević dvije snimke na kojoj se vidi i čuje skandiranje mladića u koloni u pratnji policije.

„Tako zajedno gradimo našu zemlju poštujući jedni druge kako su to činili naši stari. Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost“, poručio je potpredsjednik Vlade.

„Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti“, zaključuje Milošević.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska potvrdila je da je u nedjelju, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te da su izvikivali neprimjerene poruke. Policija je, napominju, odmah reagirala, izdvojila mladiće koji skandirali antisrpske parole, utvrdila njihov identitet i provela kriminalističko istraživanje.

Vlada najoštrije osudila ponašanje navijača u Borovu

Vlada je u nedjelju najoštrije osudila "skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara" poručivši da će se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim sugrađanima i istaknuvši da je policija odmah reagirala.

"Za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na današnji dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovu Selu", stoji u priopćenju Vlade u povodu jutrošnjeg događaja u Borovu Selu.

U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine, napominju iz Vlade.

"Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani", poručuju iz Vlade.

Jutros je u Borovu, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te su izvikivali neprimjerene poruke među kojima i 'Ubij Srbina', a cijeli je incident objavljen na facebook stranici općine.

Grbin oštro osudio govor mržnje u Borovu

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u nedjelju je osudio skandiranje antisrpskih parola u Borovu te zatražio oštru reakciju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pozvavši na sankcioniranje bilo kakvog govora mržnje i netolerantnog ponašanja.

„Zgrožen sam današnjom slikom iz Općine Borovo u kojoj skupina mladića pod budnim okom policije širi govor mržnje i poziva na javni linč naših sugrađana druge nacionalnosti“, poručio je Grbin sa svog facebook profila nakon što su na stranici općine Borovo, na pravoslavni Uskrs, objavljenje dva videozapisa na kojima se vidi i čuje kolona mladića u pratnji policije koja skandira 'oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati' i 'ubij Srbina'.

„Svako demokratsko društvo mora najoštrije osuditi i sankcionirati bilo kakvu vrstu govora mržnje, netolerantnog ponašanja i prijezira, a ne osigurati zaštitu od strane policije. Očekujem oštru reakciju ministra Božinovića. Ili šutnjom i nereagiranjem šalje poruku da mu je ovakvo ponašanje prihvatljivo?“, zapitao je čelnik SDP-a.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska potvrdila da je u nedjelju, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te da su izvikivali neprimjerene poruke. Policija je, napominju, odmah reagirala, izdvojila mladiće koji skandirali antisrpske parole, utvrdila njihov identitet i provela kriminalističko istraživanje.