ALTERNATIVNI NAČIN PRIJEVOZA

INA SMIRUJE TENZIJE: ‘Uobičajeno je da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom’

Iz INA-e su u subotu priopćili kako je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija, reagirajući tako na izjavu tehničkog ministra Tomislava Panenića koji je izrazio nezadovoljstvo što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora i Uprave INA-e noćas prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, zbog čega će, rekao je, zatražiti službeno očitovanje MOL-a.

“Uobičajeno je da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija. Jučer je tako u poslijepodnevnim satima probno prevezeno 600 tona domaće nafte (oko 1 posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje) željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka.

ZAOBIŠLI HRVATSKE ČLANOVE UPRAVE INE: ‘Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost’

Također, već smo ranije izvijestili kako s ciljem poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade INA razmatra alternativni način prijevoza domaće nafte u Rafineriju nafte Rijeka. Rafinerija nafte Sisak nastavlja preradu 25. listopada”, naveo je u priopćenju Sektor korporativnih komunikacija INA-e.

Pannić je jako nezadovoljan

Ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi Tomislav Panenić ranije danas je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora (NO) i Uprave Ine noćas prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, te je u izjavi Hini najavio da će zatražiti službeno očitovanje MOL-a.

Ministar Panenić potvrdio je Hini da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti.

ŠOK U SISKU: Odlučili zatvoriti rafineriju bez znanja Uprave Ine, reagirao je i ministar Panenić

“Jednom sam reagirao pravovremeno, ali ovaj put nisam dobio pravovremenu informaciju”, rekao je Panenić, referirajući se na svoju odluku iz srpnja kada se usprotivio slanju sirove nafte u riječku rafineriju, budući da bi to mogla biti naznaka o gašenje sisačke rafinerije.

Kao i tada, i danas je Panenić naglasio da je potrebno postignuti dogovor MOL-a i Vlade, kao suvlasnika Ine, o njezinom poslovanju, pa tako i oko rafinerije.

Povratak na Net.hr