Play ponuda

'CURE' DETALJI / Ina se oglasila: Iscurilo je oko četiri kubika nafte, a još nije poznato čije je zemljište

Foto: Ilustracija: Screenshot

Na terenu je ekipa koja radi na sanaciji te kolege koji su zaduženi za ovo područje

3.3.2023.
16:48
Ilustracija: Screenshot
Play ponuda

U petak je pokraj Zagreba došlo do izljevanja nafte, a Državni inspektorat izvijestio je kako je zaprimio obavijest o propuštanju naftovoda 4 Ježevo - Ivanić Grad te da su na terenu rudarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija.

Una Radulović Zekić, direktorica održivog razvoja zaštite zdravlja i sigurnosti okoliša u INA-i, za N1 je objasnila da je, po primitku obavijesti obustavljen protok kroz cjevovod, a prema preliminiranim informacijama iscurilo je oko četiri kubika medija. Pretpostavka je da je do izljevanja nafte došlo zbog puknuća cijevi.

"No, kod ovakvog incidenta pristupamo detaljnom istraživanju pa ćemo onda utvrditi točne činjenice”, kazala je Radulović Zekić te navela da je na terenu jedna ekipa koja radi na sanaciji te kolege koji su zaduženi za ovo područje. Dodala je da se trude da sanacija bude što prije provedena. “Doći će još jedna ekipa s još jednom cisternom da ubrzamo cijeli proces", naglasila je.

Nema utjecaja na zdravlje ljudi

Radulović Zekiće je komentirala i moguće posljedice ovakvog incidenta.

"Ovo je za nas nižeg prema srednjem riziku jer smo odmah pristupili sanaciji i planirmo dovesti stanje u prvobitno tako da ne bi trebalo imati nikakvih većih posljedica za okoliš", kazala je.

Na pitanje o mogućoj opasnosti po ljudske živote, odgovorila je: "Niti to, nema nikakvog utjecaja na zdravlje ljudi."

Play ponuda

Nije željela komentirati pitanje krivnje dok se ne provede interna istraga: "Onda ćemo s tim zaključcima znati koji su uzroci i čija je odgovornost."

Još nema informacija o tome čije je zemljište.