U DUGOVIMA

IMUNOLOŠKI ZAVOD PONOVO U BLOKADI: Ako ode u stečaj, radnici će završiti na cesti

Račun Imunološkog zavoda blokiran je već 11 dana i opet mu prijeti stečaj. Nije dovršeno preoblikovanja dioničkog društva u javnu ustanovu, javlja HRT.

Dosadašnji gubitci popeli su se na iznos veći od 100 milijuna kuna, a samo prošle godine gubitak je bio 26 milijuna. Vlada mora odlučiti hoće li će nastaviti postupak preoblikovanja i osigurati financijska sredstva za to isto preoblikovanje, odluku moraju donijeti u idućih 50- ak dana. Ako dioničko društvo ode u stečaj, radnici će ostati bez posla.

Dualni sustav je najveće opterećenje

Prošlo je godinu dana od Vladine odluke u preoblikovanje dioničkog društva u javnu ustanovu, a to do sada još nije provedeno. “Nije proveden proces pretvorbe gdje znači javna ustanova nije preuzela prava i obveze znači imovinu i obveze iz trgovačkog društva i taj dualni sustav je trenutno najveće opterećenje”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Posljednji put su plazmu primili u svibnju, i to samo iz transfuzijskog centra u Zagrebu, zbog prepunih skladišta. Na koji način plazmom raspolaže ostalih šest transfuzijskih centara u Hrvatskoj, u Imunološkom nisu otkrili.

Povratak na Net.hr