NOVA POLITIČKA ELITA

IMOVINSKE KARTICE NOVIH MINISTARA: Prošli su otišli zbog vila, pašnjaka i nekretnina, a evo što sve posjeduje nova ekipa

Od šestero novih ministara, četvero ih ima imovinske kartice, dok će Grlić Radman i Malenica morati podastrijeti te informacije čim preuzmu nove funkcije

Premijer Andrej Plenković odabrao je šestero novih ministara, čime je dovršio rekonstrukciju Vlade koja je započela ostavkom ministra uprave Lovre Kuščevića. Polako se u javnosti pojavljuju podaci o ovim, relativno nepoznatim ministrima. Tako HRT donosi pregled njihovih imovinskih kartica i kratak životopis, s informacijama važnima za resore koje će preuzeti. Zanimljivo je kako u dijelu koji se tiče imovinskih kartica, postoje i dva potpuna “anonimusa”. Naime, oni nisu dužnosnici niti rukovodeći državni službenici, koji su prema zakonu dužni podastrijeti te informacije Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Iz imovinskih kartica se može iščitati kako samo dvoje ministara ima nekretnine u suvlasništvu, četvero ih otplaćuje kredite, dvoje ih posjeduje dionice i udjele u fondovima, a samo jedna ima više od jedne nekretnine u svom vlasništvu.

Vesna Bedeković (Ministarstvo demografije, mladih, obitelji i socijalne politike)

Vesna BedekovićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

Vesna Bedeković diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a titulu doktorice znanosti stekla je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Sabor dolazi s mjesta dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i matematici iz Virovitice. U njezinoj imovinskoj kartici stoje neto primanja od 18.930,44 kune. Opterećena je s dva kredita, čije su mjesečne rate 4652,22 i 643,51 kuna. Suvlasnica je kuće s okućnicom u Pitomači, vikendice u Aršanju te još nekoliko nekretnina.

Josip Aladrović (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava)

Josip AladrovićFoto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Josip Aladrović je diplomirani ekonomist, koji je od 11. svibnja 2017. na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u koje je došao iz Croatia osiguranja d.d. gdje je bio pomoćnik direktora te regionalni direktor. U imovinskoj kartici prijavio je mjesečna neto primanja od 14.300 kuna te kredit s mjesečnom ratom od 5668,00 kuna. Vlasnik je stana od 50 kvadrata u Zagrebu te OPG-a i 4500 kuna fonda Erste asset management. Ima štednju od 10.000 eura.

ONI ĆE U PETAK SJESTI U MINISTARSKE FOTELJE: Što o novim članovima Plenkovićeve Vlade kažu njihovi životopisi?

Mario Banožić (Ministarstvo državne imovine)

Mario BanožićFoto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Mario Banožić je doktor znanosti, a na mjesto ministra dolazi kao predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga je radio kao pročelnik Upravnog odjela u Vinkovcima. U imovinskoj kartici prijavio je mjesečna primanja od 15.500 kuna te ukupno 20.000 kuna od “edukacijske djelatnosti”. Poput svoje kolegice Bedeković, otplaćuje dva kredita s mjesečnim ratama od 960 kuna i 1920 eura. Posjeduje stan od 82 kvadrata u Vinkovcima, a, poput Aladrovića, ima štednju od 7000 eura.

Marija Vučković (Ministarstvo poljoprivrede)

Marija VučkovićFoto: Robert Anić/PIXSELL

Marija Vučković diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a prije dolaska na mjesto državne tajnice radila je od veljače do studenoga 2016. u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od veljače do studenoga 2016. Bila je i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana. U njezinoj imovinskoj kartici stoji da mjesečno prima 17.150,40 kuna. I ona otplaćuje dva kredita s ratama od 4000 i 2585 kuna. Posjeduje stan od 69 kvadrata u Pločama te dionice Atlantske plovidbe, Luke Ploče i Hrvatskog telekoma. Suvlasnica je voćnjaka u Opuzenu i ima 4000 kuna ušteđevine.

NI HDZ-OVCI NE ZNAJU TKO SU NOVI MINISTRI: ‘Morali smo ih guglati kako bismo saznali tko su ti ljudi’

Gordan Grlić Radman (Ministarstvo vanjskih poslova)

Gordan Grlić Radman trenutačno je veleposlanik u Njemačkoj. Diplomatsku karijeru počeo je u devedesetima u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj i Mađarskoj, gdje je bio i veleposlanik. U Bernu je završio dvogodišnju menadžersku školu, a 2007. je doktorirao na Fakultetu političkih znanosti. Suosnivač je nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult. U veljači je dobio počasnu Globalnu nagradu za javnu diplomaciju (Global Public Diplomacy Award). Nagradu su dodijelili Diplomatski savjet (Diplomatic Council) i magazin Diplomat. Podaci o njegovoj imovinskoj kartici nisu dostupni.

Ivan Malenica (Ministarstvo uprave)

Ivan MalenicaFoto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Iako se za Ivana Malenicu najdulje zna da će preuzeti ministarsku fotelju, o njemu se ne zna ništa više osim toga da je bio dekan Veleučilišta u Šibeniku. Detalji njegove imovinske kartice su, također, nepoznati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr