Vukovi im ulaze u dvorište, kolju pse i zavijaju do jutra

Stanovnici malog zaseoka Dobrinče u općini Lovreć već danima su u panici. Jednostavno se boje otići dalje od svojih kuća, stoku drže po dvorištima i stalno nadgledavaju staje.

19.8.2012.
11:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U samo mjesec dana zaklano je i pojedeno sedam lovačkih pasa i još nekoliko kućnih ljubimaca. Ono što je najzanimljivije, vukovi dolaze u sama dvorišta, praktički na ulazna vrata, a njihovo jezivo zavijanje, kao po nekom točnom satu, počne oko 22 sata i traje sve do pred zoru.

Zbog bojazni za svoju stoku, ali i svoje živote, bez obzira na tvrdnje da vukovi ne napadaju čovjeka, mještani Dobrinača su u petak održali zbor u svome selu, te su pozvali i jednog od najiskusnijih lovaca Imotske krajine, lovočuvara iz Zagvozda Ivicu Buljubašića.

Pojeli sve muflone

Upravo iskusni Buljubašić, kojemu je Biokovo drugi dom, vrlo odgovorno upozorava:

"Pratim kretanje vukova u Zabiokovlju već punih dvadeset godina i mogu kazati da je njihov broj izmaknuo kontroli koja bi bila u sustavu prirodne ravnoteže. Tvrdim odgovorno da na ovom području, uključujući i Biokovo sa sjeverne strane, ima 17-20 vukova, ne računajući novi okot. To je već zabrinjavajući broj. Uostalom, moje tvrdnje podupiru i činjenice. Na Biokovu više nema muflona, divokoze su prepolovljene, divljih svinja sve je manje. Prije neki dan nastradala su tri goveda od vukova", kazao je Slobodnoj Dalmaciji Buljubašić.

"Da se sustav ravnoteže u prirodi poremetio, svjedoči i činjenica da je u posljednjih sedamnaest godina od vukova nastradalo više od 600 lovačkih pasa, a da se o psima lutalicama i ne govori. Ovo s vukovima je ipak ekstremno i mislim da treba hitno zatražiti njihov odstrjel do granice koja će garantirati nesmetan život", decidiran je Buljubašić.

Svi smo prestravljeni

"Mogu vam kazati da smo svi prestravljeni", rekao je Borislav Skender kojemu je prije dva dana vuk teško ozlijedio psa, njegovu ljubimicu Ritu, i to odmah uz kuću.

"Napadaju pse na lancu kod kuća, ulaze nam u dvorišta. Ja ću se, vjerujte, braniti kako bih zaštitio svoje ukućane i svoje pse. Pa samo jedan lovački pas s papirima, čipiranjem, cijepljenjem, hranom dođe godišnje više od tisuću eura. I kada vam nastrada par takvih iz dvorišta, onda je to velika šteta", rekao je Skender, koji se brine i za svoju maloljetnu djecu. Njima je zabranio igru izvan ograđenog kućnog dvorišta čak i po danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spustili se s Biokova

Najezdu vukova stručnjaci objašnjavaju i velikom sušom te nedostatkom hrane u planini Biokovu, gdje su upravo vukovi desetkovali lovni fond.

Na zboru građana Dobrinača dogovoreno je da se uputi apel Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, lovnim stručnjacima i lovnim inspekcijama te zatraži hitan odstrjel vukova.

"Država nam za kravu ili konja plati nekoliko tisuća kuna, a odmah u startu gubimo peterostruko", vele ogorčeni Dobrinčani.

Zdrav vuk ne napada čovjeka

"Već niz godina u Dalmaciji psi su mete vukova, jer vuk voli pojesti psa, no pitanje je zašto su im psi na raspolaganju, jer je vezan pas na lancu laka meta za vuka kojemu predstavlja ‘puni stol’. Zato pse treba držati u kavezima", objašnjava Đuro Huber, predsjednik Povjerenstva za velike zvijeri. Naveo je kako u tom području obitava broj vukova koji je održiv, jedan čopor s pet do sedam jedinki koje se zbog hrane drže bliže naselju pa ih se zato u tom području može češće vidjeti.

"Zdrav vuk nikad nije napao čovjeka, u svijetu nema takvog primjera, pa ni u ovom slučaju nema opasnosti za djecu ni za odrasle. Osim ako je životinja bijesna, no kod vuka u Hrvatskoj već dugo nije utvrđena ta bolest", ističe Huber. Mještane je pozvao da svoje prigovore i zahtjeve iznesu na rujanskom sastanku Povjerenstva za velike zvijeri, na kojem će se raspravljati o tome gdje i koliko vukova treba ukloniti iz prirode.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali