IMATE VREMENA DO KRAJA GODINE: / Besplatno cijepljenje protiv virusa HPV-a, pozvani su svi u dobi od 9 do 25 godina

Image
Foto: Daniel Paquet/Flickr

Mogućnost besplatnog dobrovoljnog cijepljenja djece protiv humanog papiloma virusa (HPV) nakon 9.

28.9.2016.
8:19
Daniel Paquet/Flickr
Play logo

Do kraja ove godine nema dobnog ograničenja za cijepljenje besplatnim četverovalentnim cjepivom za sve zainteresirane dječake i djevojčice u dobi od 9 do 25 godina, kažu u HZJZ-u.

Cijepljenje protiv virusa HPV-a nije obavezno, ali definitivno se preporučuje radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Preporuka je cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, a cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozive na cijepljenje četverovalentnim cjepivom (Silgard) učenicima osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole upućivat će timovi školske medicine iz zavoda za javno zdravstvo.

Potreban je pristanak roditelja maloljetnih osoba

Učenici se pozivaju na cijepljenje tako da svaki učenik i učenica u školi dobije letak koji je ujedno poziv na cijepljenje, a letci su otisnuti u 95.000 primjeraka.

Informacije o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti mogu se dobiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo, izabranog ginekologa, liječnika obiteljske medicine ili školskog liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Za cijepljenje maloljetnih osoba potreban je informirani pristanak roditelja. Učenice i učenici na cijepljenje dolaze s obrascem "Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papiloma virusa i informirani pristanak“ koji je potpisao roditelj ili staratelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostupna cjepiva protiv HPV-a praktički su 100 posto djelotvorna u sprječavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a koji su odgovorni za nastanak 70 posto raka vrata maternice. Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90 posto anogenitalnih bradavica, navode u Zavodu za javno zdravstvo.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo