INTERVJU ZA N1

PETROV O SVOJOJ NOVOJ FUNKCIJI, VLADI, HDZ-u…: ‘Zaštita prve nekretnine? Ne, ne možemo to napraviti, novinari su to krivo shvatili’

Čelnik Mosta Božo Petrov trebao bi uskoro preuzeti poziciju šefa Sabora, a u intervjuu za N1 televiziju najavio je kako će s 500 kuna kažnjavati nedolaske na sjednice parlamenta, ali i najavio kako ‘će ići i na radikalniji pristup’. No priznaje da baš ne poznaje poslovnik, a o ovršnom zakonu nije htio govoriti jer ga “upravo finaliziraju”.

Čelnik Mosta i budući predsjednik Sabora gostovao je na N1, najavio reforme, ali i analizirao uspjeh.

PETROV PROGOVORIO I OTKRIO PRVE POTEZE VLADE: Procurila i imena novih/starih ministara

Kao ključni razlog uspjeha Mosta Petrov je istaknuo zasićenje politikom HDZ-a i SDP-a, odnosno politikom glavnih političkih aktera u Republici Hrvatskoj.

Drugi čovjek države

Čeka ga proučavanje i poslovnika Sabora, pa se Nataša Božić  našalila s njim spomenuvši mu članak 238 poslovnika. Petrov ga se odmah nije mogao sjetiti. “Iskreno, ne mislim da će to biti veliki problem. Postojale su situacije u životu koje su bile puno veći problem”, rekao je uskoro drugi čovjek države.

“Stvari se trebaju proučiti, treba se studiozno pristupiti svojoj dužnosti, rekao je Petrov, i ne misli da će mu tehničke stvari u obavljanju dužnosti predsjednika Sabora predstavljati problem.

“Ako je samo protokolarna, onda ne bi trebali toliko pregovori za tu funkciju”, rekao je Petrov i dodao da će Most na ovaj način određivati koje će teme doći na dnevni red, ali da nisu tražili tu poziciju radi kontrole. “Želimo biti sudionici u donošenju kvalitetnih reformi unutar države”, rekao je Petrov, te dodao kako se nada da pokretanje pet jamstava u Saboru i izglasavanje Vlade neće trajati duže od tjedan dana, jer su zakonski prijedlozi bili spremni već više od tjedan dana.

Smanjiti privilegije

Objasnio je i neka od jamstava koja Most traži. Otkrio je kako misli smanjiti privilegije saborskih zastupnika i kazniti one koji ne dolaze na sjednice. “Uspjeli smo napraviti da se više ne može ostvariti beneficija 6 plus 6 ukoliko se uđe u Sabor na doslovno jedan dan”, rekao je Petrov, dodavši da će ta beneficija biti moguća nakon godinu dana u Saboru. Petrov je rekao da će i zastupnici koji su u Saboru bili tri mjeseca, imati beneficiju 3 plus 3.

“Mi smo bili predlagali da se smanjuje plaća s obzirom na postotak nepojavljivanja u Saboru. Tu su nam davali argumente da su građani ti koji su zaslužni zašto je netko u Saboru, a da građani toga nekoga neće moći birati ponovno i da će to biti kazna. Najvažnija stvar koja se obavlja u Saboru je glasovanje. Onda će imati određenu financijsku štetu. Mislim da smo se dogovorili o iznosu od 500 kuna o sjednici na koju se ne dođe. Ako to ne urodi plodom, ići ćemo na radikalniji pristup, koji nama odgovara. U interesu nam je bilo da se vrednuje rad”, rekao je Petrov.

Nećemo zaštititi prvu nekretninu

Govoreći o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Petrov je rekao da su tamo primani ljudi bez previše reda u zadnjih dvadesetak godina. “Ne želim generalizirati, postoje i mjesta koja su bila odgovorna prema tom zakonu, ali ako u ovom trenutku vrijedi zakon imate 20 posto lokalnog proračuna za plaće, a više od 30 posto sredina troši više od toga, onda tu nešto ne valja”, rekao je.

Nije želio govoriti o detaljima  ovršnog zakona “dij se sve ne završi”, jedino se dotaknuo zaštite prve nekretnine. “Novinari su krivo procijenili da ćemo mi zaštititi prvu nekretninu. Ona se ne može napraviti, jer prva nekretnina može biti i vila vrijedna nekoliko milijuna. Ako se zaštiti prva nekretnina, kako će onda banke davati kredite za prvu nekretninu mladim obiteljima?”, objasnio je Petrov za N1.

Ne vidim zašto mijenjati zakon o pobačaju

Odgovorio je i na pitanje kako gleda na akciju pred vukovarskom bolnicom gdje se prošlog tjedna pred bolnicom pojavila molitvena skupine koja je čekala ženu koja je trebala doći na pobačaj.

“To je sloboda svakog pojedinca”, rekao je te dodao da mu ne smetaju ni kad se prave javne gay povorke. “To je sloboda svakoga da izrazi svoje mišljenje. Srećom smo došli u 21. stoljeće gdje poštujemo demokratske slobode. Moramo biti pošteni prema svakoj skupini ljudi”, rekao je, a na pitanje treba li mijenjati zakon o pobačaju, odgovorio je da u ovom trenutku ne vidi zašto bi se trebao mijenjati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr