PRATITE UŽIVO

EU TRAŽI OD DRŽAVA DA OSIGURAJU BESPLATNO TESTIRANJE NA COVID: U Hrvatskoj 2439 novozaraženih i 39 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2439 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14 878

  • U Hrvatskoj je 2239 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 
  • U posljednja 24 sata preminulo je 39 osoba
  • U svijetu je zabilježeno  149.359.111 slučajeva
  • Oporavilo se 127.040.429, a  preminulo 3.149.381

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA: 

Portugal u završnoj fazi otvaranja nakon ‘lockdowna’

23:36 – Portugal će u subotu ponovno otvoriti kopnenu granicu sa Španjolskom i isti dan, 48 sati ranije nego što je bilo predviđeno, ući u četvrtu i završnu fazu plana otvaranja koji je počeo sredinom ožujka, objavio je u četvrtak navečer premijer Antonio Costa. “Prvog svibnja preći ćemo u sljedeću fazu otvaranja, uz prije svega ponovno otvaranje granice sa Španjolskom”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade posvećene mjerama borbe protiv koronavirusa.

Uz ukidanje kontrola na granicama, koje su uvedene koncem siječnja, olakšavanje epidemioloških mjera omogućit će i organizaciju okupljanja poput vjenčanja, ali uz 50 posto normalnih kapaciteta. Ponovno će biti dopušten sport i na otvorenom i u dvoranama, a kafići, restorani, trgovine i kulturne ustanove imat će dulje radno vrijeme, posebno vikendom. U noći na subotu, izvanredno stanje bit će spušteno na nižu razinu koja će i dalje omogućavati vlastima da neke mjere ostave na snazi. Više pročitajte OVDJE.


Eurozastupnici traže više cjepiva za Latinsku Ameriku putem inicijative COVAX

22:02 – Poticanje distribucije cjepiva protiv covida-19 putem globalne inicijative COVAX kao i rad na lokalnoj proizvodnji nužni su kako bi se pomoglo zemljama Latinske Amerike, koje su teško pogođene pandemijom koronavirusa, zaključili su zastupnici na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Rezolucija o pandemiji bolesti covid-19 u Latinskoj Americi, kojom se prvenstveno poziva na jačanje distribucijskog kapaciteta inicijative COVAX, usvojena je velikom većinom u Europskom parlamentu. Riječ je o globalnoj inicijativi koja za cilj ima omogućiti pravedan pristup cjepivu protiv covida-19 s oko 5.18 milijardi eura novčane potpore.

Latinska Amerika i Karibi, s oko 650 milijuna stanovnika imaju gotovo 26.7 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te 846 tisuća smrtnih slučajeva. Ključevi izvlačenja Latinske Amerike iz pandemije, koje su eurozastupnici istaknuli u rezoluciji, su sanitarne mjere, pristup cjepivima, učinkoviti programi cijepljenja, ali i rad na smanjivanju diskriminacije i nejednakosti stanovništva Latinske Amerike, poboljšanje prava žena koje je dodatno ugroženo koronakrizom, kao i poticanje gospodarskog oporavka.

Eurozastupnici su apelirali na latinoameričke države da izbjegavaju širenje dezinformacija te da podrže organizacije civilnog društva i novinare kako bi doprinijeli zaštiti javnog zdravlja i suzbijanju pandemije.

Portugalska eurozastupnica Maria Manuel Leitão Marques (S&D) istaknula je u raspravi da “koronakriza nije jednako utjecala na sve jer su neke vlade odbile znanstveni pristup pandemiji”. “U zemljama Latinske Amerike pandemija je ljude gurnula u veliko siromaštvo, stoga im je podrška potrebna odmah”, kazala je Marquest. “Ono na što najviše moramo staviti naglasak jest borba protiv dezinformacija, distribucija cjepiva u te zemlje, kao i borba za prava žena, koja su u Latinskoj Americi postala još ugroženija u koronakrizi”, dodala je.

Zastupnica Željana Zovko (HDZ) navela je da je kroz inicijativu COVAX, u kojoj sudjeluje i Europska unija, do sada osigurano samo 38 milijuna doza cjepiva u svijetu. “Postoji jasna potreba za jačanjem proizvodnje i distribucije cjepiva putem inicijative COVAX, kao i za odgovorom zbog čega nije distribuiran veći broj cjepiva”, istaknula je Zovko.

Njemačka eurozastupnica Anna Cavazzini (Zeleni/EFA) osvrnula se na broj od čak 400 tisuća Brazilaca koji su preminuli od covida-19, poručivši da je “to tragedija na koju je utjecala vladavina njihova predsjednika Jaira Bolsonara“. “Predsjednik nije htio usvojiti mjere i neprestano je smanjivao ozbiljnost virusa, imao je kampanje protiv cijepljenja”, istaknula je Cavazzini i dodala da će “socijalne posljedice koronakrize biti također ogromne” te da “već sad, posebno domorodačko stanovništvo Latinske Amerike praktički gladuje”.

S njom se složio španjolski eurozastupnik Miguel Urbán Crespo istaknuvši da je “predsjednik Brazila proglasio rat znanstvenicima, medicini i ljudskim životima umjesto virusu”. “To je zločin koji mora biti istražen jer Brazil je postao opasnost ne samo za Latinsku Ameriku već i za cijeli svijet”, istaknuo je Crespo i zaključio da bi “najbolje bilo ne samo distribuirati cjepivo u Latinsku Ameriku već potaknuti njegovu lokalnu proizvodnju”. Na njega se nadovezala luksemburška eurozastupnica Tilly Metz istaknuvši da “treba ukinuti intelektualno vlasništvo nad cjepivom i omogućiti proizvodnju u Latinskoj Americi”.

Trenutačno se ipak najviše radi na distribuciji cjepiva kroz inicijativu COVAX koja uključuje 31 zemlju Latinske Amerike i Kariba, a preko nje bi u sljedećim mjesecima trebale primiti više od 27 milijuna doza cjepiva.


Države u teškoj koronakrizi trebaju koristiti AstraZenecu

20:18 – Čelnik danske agencije za zdravstvo u četvrtak je rekao da je za neke države teško pogođene covidom-19 “jedina etična, ispravna odluka“ koristiti cjepiva AstraZenece, iako je njegova država to prestala činiti zbog vrlo rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi.

Soren Brostrom, govoreći na znanstvenoj konferenciji pod sponzorstvom danske agencije za zdravstvo, odgovarao je na pitanje je li odluka Danske o prestanku korištenja AstraZenecinog cjepiva negativno utjecala na povjerenje u njega diljem svijeta, uključujući siromašne države koje ga dobivaju preko programa COVAX. Brostrom je priznao da je odluka njegove agencije bila otežana strahovima da će ona globalno povećati neodlučnost oko cijepljenja. Međutim, istaknuo je da je prestanak korištenja cjepiva britansko-švedskog proizvođača odgovarao situaciji u Danskoj koja je uvelike različita od stanja u nekim drugim zemljama.

Skandinavska zemlja ima manje od tisuću novozaraženih dnevno i ima pristup cjepivima Moderne i Pfizera, dok Indija primjerice ima rekordne brojeve novih zaraza, tisuće umrlih i nestašicu cjepiva. “I dalje zadržavamo mogućnost korištenja AstraZenecinog cjepiva. Ne bih dvojio da ga koristim u Danskoj, čak i sa znanjem koje imam danas, kada bi bio drugi kontekst“, rekao je. “A u drugim državama, trenutno diljem svijeta, jedina etična, ispravna odluka je da koriste AstraZenecino cjepivo“.

Britanska i europska regulatorna agencija dodali su upozorenja za cjepivo AstraZenece zbog iznimno rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi u kombinaciji s niskim razinama trombocita, a američki dužnosnici isto su učinili za cjepivo Johnson & Johnsona. No regulatori su i naglasili kako su koristi tih cjepiva i dalje puno veće od njihovih rizika. Norveška je do svibnja odgodila odluku da ponovno počne cijepiti AstraZenecom, a druge države su odredile dobne skupine koje primaju to cjepivo.

Stručnjak za cjepiva iz europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Siddhartha Datta, govoreći na istoj konferenciji kazao je da uvođenje ograničenja za cjepiva može imati i pozitivan učinak jer se time ohrabruje rasprava o cijepljenju. “O svim donesenim odlukama mora se otvoreno komunicirati, na transparentan način“, rekao je Datta te dodao da će to “dovesti do povjerenja u to i druga cjepiva”.


Brazil: Gotovo 400 tisuća umrlih od covida-19

19:51 – Brazil će u četvrtak postati druga država nakon SAD-a koja će premašiti broj od 400 tisuća umrlih od koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju da bi dnevni broj mrtvih mogao ostati visok nekoliko mjeseci zbog sporog cijepljenja i ublaženih restrikcija. Ogroman rast broja zaraženih ove je godine gurnuo brazilske bolnice preko ruba, prenosi Reuters.

Dnevni umrlih blago je pao s vrhunca početkom travnja kad ih je bilo 4 tisuće, zbog čega je dio lokalnih vlada ublažio restriktivne mjere. No epidemiolozi upozoravaju da bi to ublažavanje moglo povećati broj umrlih u narednim mjesecima jer se ne može računati da će pandemiju zaustaviti samo cijepljenje. Dva stručnjaka predviđaju da će u Brazilu prosječno umirati više od 2 tisuće ljudi dnevno.

“Brazil će ponoviti istu grešku kao prošle godine“, upozorava epidemiolog Pedro Hallal koji je vodio nacionalnu studiju o covidu-19. “Što će Brazil sada učiniti? Vratiti se ublažavanju mjera, što će nas stabilizirati na 2 tisuće umrlih dnevno, kao da je takav broj umrlih od neke bolesti u jednom danu normalan“.

Indija je trenutno prestigla Brazil po prosječnom dnevnom broju umrlih, iako ih Brazil sveukupno ima više sa svojom šest puta manjom populacijom. Virus se ubrzano širi zbog varijante P.1, otkrivene u Brazilu, za koju se vjeruje da je dva i pol puta zaraznija od originalnog soja.

Diego Xavier, istraživač iz vladinog zdravstvenog instituta Fiocruz, smatra kako se država ne smije osloniti samo na cijepljenje, bez restriktivnih mjera, jer je do danas samo 13 posto stanovnika dobilo barem jednu dozu cjepiva. I Xavier predviđa dvije tisuće umrlih dnevno ako se ne ubrza cijepljenje. Brazilski stručnjaci krive vlasti za katastrofalne brojeve, od predsjednika Jaira Bolsonara koji je umanjivao opasnost virusa, do guvernera i gradonačelnika. “Stigli smo do broja od 400 tisuća umrlih najviše zbog nekompetentnosti u upravljanju ove vlade, predvođene predsjednikom“, rekao je Jamal Suleiman, liječnik iz instituta Emilio Ribas.

Bolsonaro se protivio restriktivnim mjerama, nije podržao nošenje maski i tek je nedavno prihvatio cjepiva. Senat je ovaj tjedan pokrenuo poseban odbor koji će istraživati potencijalne greške u vladinom odgovoru na pandemiju. Brazilsko ministarstvo zdravstva prošli je tjedan objavilo kako je država primila 30 posto manje cjepiva za razdoblje od siječnja do travnja nego što je planirano. Brojni okruzi ostali su bez cjepiva, pa ne mogu dati drugu dozu, a strah od nestašice tog lijeka stvorio je gužve na mjestima za cijepljenje.


Europarlamentarci zatražili besplatna testiranja na covid-19

18:17 – Europski parlament je rezolucijom usvojenom na plenarnoj sjednici ovoga tjedna zatražio od EU-a i država članica da osiguraju besplatno testiranje na covid-19 istaknuvši kako je to posebno važno za putovanja mladih koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje i raspolažu skromnijim financijskim sredstvima.

Rezolucijom o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testa na covid-19, usvojenom sa 616 glasova za i 29 protiv te 45 suzdržanih, Parlament je pozvao Komisiju i nacionalna tijela država članica da omoguće besplatna testiranja građanima na covid-19 i povećaju kapacitete za testiranje, posebice u glavnim prometnim čvorištima i turističkim odredištima.

U raspravi o digitalnim zelenim na plenarnoj sjednici zastupnici su se osvrnuli i na dostupnost i cjenovnu pristupačnost testova na covid-19 i istaknuli da je to pitanje posebno važno za studente i mlade koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, nemaju dovoljno novca za testove, te im treba omogućiti sigurnije i jeftinije putovanje u druge zemlje, kako turistički, tako i zbog posla.

Predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias rekla je da bi se besplatno testiranje na covid-19 moglo ostvariti zajedničkom nabavom i financijskim poticajima Europske unije građanima svih država članica. Zacarias je istaknula da “pitanje cjenovne dostupnosti covid testa nije obuhvaćeno mandatom Vijeća, ali da su svjesni važnosti te teme i potrebe da građanima svih zemalja članica osiguraju besplatni testovi na covid-19, baš kao što će, kad se uvede, biti besplatna i digitalna zelena potvrda”.

“Zemlje članice morat će također smanjiti ili ukinuti stopu PDV-a na testove za za covid-19”, istaknula je Zacarias i dodala da se “troškovi testova mogu smanjiti zajedničkom nabavom za sve zemlje članice, ali i dodatnim EU financiranjem testova”. “Dosad je financiranjem iz Europske unije osigurano čak 20 milijuna brzih antigenskih testova u vrijednosti od 100 milijuna eura, a prednost je i što su u siječnju upravo ti testovi priznati u svim državama članicama”, istaknula je Zacaris i zaključila da je “sigurna kako Komisija neće na tome stati”.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders složio se s predstavnicom Vijeća i istaknuo da bi “testiranje trebalo biti besplatno i cjenovno prihvatljivo svim građanima”, ali da je “utvrđivanje cjenovne politike vezano uz testiranje na covid-19 nešto što je u nadležnosti država članica”. “Komisija je mobilizirala više od 100 milijuna eura za nabavu 20 milijuna brzih antigenskih testova koji su dostavljeni državama članicama, a opcija za kupnju dodatnih 400 milijuna testova osigurana je kroz mehanizam zajedničke nabave”, istaknuo je Reynders i zaključio da nam upravo taj mehanizam “omogućuje da osiguramo bolje uvjete i cijene testova u svim državama članicama”.

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego (IDS) također je zatražio besplatno testiranje i naveo da “u Hrvatskoj trenutno iznose od 500 do 750 kuna po jednom PCR testu, odnosno oko 150 kuna za antigenski”. “Kako digitalna zelena potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni, testiranje, kao i cjepivo mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge si obitelji ovoga ljeta neće moći priuštiti odlazak na godišnji odmor”, istaknuo je Flego i dodao da “u trenutnoj situaciji to znači i do 600 eura dodatnog troška za četveročlanu obitelj”.

“Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. U suprotnom, dijelimo se na građane prvog i drugog reda, a to je neprihvatljivo”, smatra Flego. Nizozemska zastupnica i članica Zelenih Tineke Strik istaknula je da “testovi moraju biti laku dostupni i besplatni prvenstveno zbog sprječavanja bilo kakve vrste diskriminacije”.

Rumunjski zastupnik i član Europske pučke stranke Cristian Silviu Bușoi rekao je da je “vrlo važno imati lak pristup testiranju”. “U nekim su zemljama PCR testovi izuzetno su skupi što stvara poseban problem mladima koji nisu prioritetna skupina za cijepljenje, a nemaju novca za stalno testiranje”, istaknuo je Bușoi i zaključio da “pristup testovima bez naknada prvenstveno moraju imati djelatnici i polaznici škola i sveučilišta”.

Predstavnica Vijeća Ana Paula Zacarias za kraj je dodala da “trošak testa brine zastupnike, prvenstveno zbog studenata i ostalih mladih u sličnoj situaciji”. “O cijeni testova mora se hitno i obavezno pregovarati, to zahtjeva dodatne pregovore i vrlo je osjetljivo pitanje”, istaknula je Zacaris i dodala da je prije daljnjih koraka bitno i “dobro proučiti pravni temelj, fiskalne mjere u državama članicama i privatna poduzeća, a sve to s jednim ciljem – omogućiti slobodu kretanja, zaštiti zdravlje svih građana. Osvrnula se i na to da treba “imati u vidu smanjenje troškova, poštivanje svih odredbi ugovora i o digitalnoj zelenoj potvrdi i o testovima i o cjepivima. “Nadam se da ćemo u procesu dijaloga pronaći najbolja rješenja i to učiniti dovoljno brzo pa čak i prije ljeta”, zaključila je Zacarias.

Idući je korak pregovaranje Parlamenta i Vijeća, kako bi se postigao konačni dogovor prije početka turističke sezone. Zastupnici su u rezoluciji poručili da se nadaju da će se što prije postići konkretni koraci jer bi “sve drugo značiti gubitak dijela turističke sezone”.


De Blasio najavio: New York se potpuno otvara 1. lipnja

17:28 – New York planira potpuno otvaranje 1. lipnja nakon više od godine dana ‘lockdowna’ zbog panedmije koronavirusa, objavio je u četvrtak gradonačelnik Bill de Blasio pošto se cijepio velik dio od osam milijuna stanovnika. “Spremni smo da se tvrtke, uredi, kazališta otvore punom snagom”, rekao je de Blasio televiziji MSNBC. Dodao je da optimizam temelji na masovnom cijepljenju Newyorčana. Po njegovim riječima, dosad je dano 6,3 milijuna doza na 8,3 milijuna ljudi.

Ostalo je nejasno kako se gradonačelnikovi uklapaju u planove saveze vlade koja je nadležna za uvođenje i ukidanje restrikcija u radu restorana i tvrtki. De Blasio nije precizirao hoće li oni koji dolaze u kazališta ili večeraju u restoranima morati ispuniti određene uvjete, poput potvrda o cijepljenju.

Klubovi američkog nogometa New York Yankees i Mets trenutno traže da gledatelji obave brzi test na covid-19 ili da pokažu certifikate o cijepljenju prije nego što uđu na stadione na kojima je kapacitet ograničen na 20 posto. Kazališta na Broadwayu su se početkom travnja počela otvarati za posebne događaje i uz ograničenje broja posjetitelja. Neki producenti planiraju puno otvaranje 1. lipnja.

De Blasijeva izjava uslijedila je dan nakon što je guverner savezne države New Yorka Andrew Cuomo ukinuo ograničenja za ponovno oživljavanje noćnog života u gradu. Cuomo je u srijedu ukinuo policijski sat po kojem su restorani i barovi radili do ponoći. Zabrana će se 17. svibnja ukinuti za vanjske, a 31. svibnja za unutarnje dijelove restorana.


Francuska ublažava mjere od 19. svibnja

17:16 – Francuska će početi ublažavati policijski sat i dopustiti kafićima i restoranima rad na terasama od 19. svibnja, piše u četvrtak regionalni list dok predsjednik Emmanuel Macron nastoji pronaći izlaz zemlje iz trećeg lockdowna. Macron, koji je pod pritiskom poslovnih grupa i javnosti da ponovno pokrene gospodarstvo, najavio je u intervjuu za regionalne novine plan otvaranja Francuske koja je zatvorena već mjesec dana koji će se provoditi u više faza.

Plan predviđa da se početak policijskog sata pomakne s 19 na 21 sat od 19. svibnja pa na 23 sata od 9. lipnja prije potpunog ukidanja 30. lipnja. Muzeji, kina i kazališta moći će se ponovno otvoriti 19. svibnja. Strani turisti sa “zdravstvenom propusnicom” moći će ući u Francusku od 9. lipnja, prema rasporedu koji su objavile Quest France i druge novine. Elizejska palača odbila je komentirati plan prije objave cjelovitog Macronovog intervjua u regionalnom listu.

Plan je privremen i otvaranje bi se moglo odgoditi od regije do regije ovisno o popunjenosti jedinica intenzivne njege ili više od 400 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, objavio je list Le Parisien.

Glavni indikatori covida-19 u Francuskoj pokazali su neke znakove poboljšanja u srijedu. Francuska u tjedan dana prosječno ima 27.366 novih zaraza u usporedbi s 38.000 zaraza dnevno kad se zemlja tek zatvorila. Francuska je od početka pandemije potvrdila 5,57 milijuna slučajeva koronavirusa i 103.947 umrlih.


Njemačka bilježi rekorde, milijun cijepljenih u jednom danu

16:14 – Njemačka je u srijedu zabilježila dnevni rekord po broju cijepljenja s preko milijun cijepljenih građana, rekao je četvrtak ministar zdravstva Jens Spahn te je dodao kako je istodobno usporen treći pandemijski val. “Po prvi put smo u roku jednog dana uspjeli cijepiti više od jedan posto stanovništva”, rekao je ministar zdravstva Spahn na konferenciji za tisak. Objasnio je kako je do sada prvo cjepivo primilo 25,9 posto građana Njemačke, a u potpunosti je cijepljeno 7,5 posto građana.

Državni epidemiološki Institut Robert Koch je u četvrtak za cijelu Njemačku zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 154,9, što je manje nego u srijedu, kada je incidencija iznosila 160,6. Direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, rekao je kako se incidencija na području čitave zemlje stabilizirala između vrijednosti od 150 i 170. “Uspjelo nam je malo zakočiti treći pandemijski val. Nakon Uskrsa se eksponencijalni porast nije razvio prema prognozama”, rekao je Wieler.

Ministar zdravstva Spahn je ovaj razvoj događaja ocijenio kao pozitivan, ali je naglasio kako još uvijek nije vrijeme za opuštanje. “Postoji nada, ali ovo nije znak za prekid uzbune što se pandemije tiče. Ukupne brojke su još uvijek previsoke. Odjeli intenzivne njege su još uvijek puni”, rekao je Spahn.

Njemačka u sljedećim tjednima namjerava ubrzati proces cijepljenja, čemu bi trebalo pridonijeti i prebacivanje dijela cijepljenja i na obiteljske liječnike. Kancelarka Angela Merkel je početkom tjedna najavila da bi od lipnja bili ukinuti prioriteti prilikom cijepljenja te da bi do kraja srpnja svi odrasli građani Njemačke, koji to žele, trebali dobiti mogućnost primiti prvo cjepivo.


Brodsko-posavska županija: 91

15:00 – Koronavirusom je zaražena nova 91 osoba, a tri su umrle u Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata, dok je u Požeško-slavonskoj županiji zaraza potvrđena kod 98 osoba, priopćili su u četvrtak županijski stožeri. Od zaraze covidom-19 u Brodsko-posavskoj županiji trenutno se liječe 564 osobe. Na bolničkom liječenju je 78 zaraženih, od kojih 12 pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćene su 873 osobe. Zbog trenutne epidemiološke situacije, brodsko-posavski Stožer odlučio je da će učenici osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija nastaviti pratiti nastavu online do 14.svibnja. U školu će nastaviti dolaziti učenici završnih razreda srednje škole te nižih razreda osnovne škole. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je zaraženo 439 osoba, od kojih je 13 na bolničkom liječenju. U samoizolaciji je 481 osoba.


Kriza s covidom u Indiji poziv je za buđenje u Africi

14:47 – Divljanje pandemije covida-19 u Indiji poziv je na buđenje vladama i građanima u Africi da se ne smiju opustiti, objavila je u četvrtak agencija za kontrolu bolesti Afričke unije. Afričke države generalno pate od nedostatka medicinskog osoblja, bolničkih kreveta, zaliha kisika i kontinent s 1,3 milijarde ljudi bio bi u još gorem stanju nego Indija ako bi broj zaraženih rastao na isti način, rekao je šef agencije John Nkengasgong. “Ne smijemo ignorirati ono što se događa u Indiji”, izjavio je novinarima.

Nkengasgong je pozvao Afrikance da nose maske i izbjegavaju veća okupljanja. “Ne možemo i ne smijemo dopustiti indijski scenarij zbog naših slabih zdravstvenih sustava”, upozorio je. Afrička unija će 8. svibnja organizirati sastanak ministara zdravstva kako bi “svi bili alarmirani”. Indija s populacijom od 1,35 milijarde ima sličan broj stanovnika kao Afrika, ali Afrika ima lošije zdravstvene sustave i za razliku od Indije ne proizvodi značajne količine lijekova ili cjepiva. Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio je u četvrtak 18 milijuna, nakon još jednog dana s rekordnim brojem novozaraženih i umrlih. Ta je država u posljednja 24 sata registrirala 379.257 novih slučajeva i 3645 umrlih, najsmrtonosniji dan dosad zabilježen u nekoj zemlji pogođenoj pandemijom covida-19.


Splitsko-dalmatinska županija: 279

14:42 – Na području Splitsko-dalmatinske županije potvrđeno 279 novooboljelih od covida, a nakon 20 dana u četvrtak u županiji nitko nije umro od te zarazne bolesti, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Posljednji dan bez umrlih od covida bio je 10. travnja. Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (101), Makarske (16), Sinja (13) te po 12 iz Solina i Trogira. Među novooboljelim osobama 124 su kontakti prije oboljelih, a ostale se epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 1725 ljudi. Na bolničkom liječenju u splitskome KBC-u je 179 oboljelih od covida, od kojih je 21 na respiratoru, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Krapinsko-zagorska županija: 58

14:17 – Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 58 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (3), Grad Krapina (11), Grad Oroslavje (1), Grad Pregrada (5), Grad Zabok (9), Općina Budinščina (2), Općina Đurmanec (1), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hrašćina (1), Općina Jesenje (1), Općina Krapinske Toplice (5), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (1), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (1), Općina Novi Golubovec (1), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (3), Općina Stubičke Toplice (1), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Tuhelj (3) i Općina Veliko Trgovišće (2).

Oporavilo se 12 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 537. U samoizolaciji se nalazi 1031 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 45 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2, među kojima 7 osoba na respiratoru. Na covid-odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 10 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata nema preminulih covid-pozitivnih osoba.


Grad Zagreb: 546

14:14 – Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u četvrtak je djelomično izmijenio svoje današnje izvješće o broju novooboljelih u Zagrebu, te u izvješću medijima naveo nove brojke za škole i Karantenu Grada Zagreba. Objavljujemo izvještaj o novooboljelima u Zagrebu s izmijenjenim brojkama. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 546 novooboljelih od covida-19, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U  “Štamparu“ je obavljeno 1213 testiranja, a 372 nalaza su bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 660 novooboljelih, a mjera samoizolacije izrečena je za 1012 osoba. Od 660 obrađenih pozitivnih osoba, njih 348 su kontakti pozitivnih osoba, kod dvije se spominje mogućnost zaraze u zdravstvenim ustanovama, a kod njih 15 na radnom mjestu. Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa kod 31 učenika i šest nastavnika osnovnih te pet učenika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 674 učenika osnovnih i 106 učenika srednjih škola. U Zagrebu je trenutno 3335 aktivnih slučajeva, a u Karanteni Grada Zagreba nalazi se sedam osoba. Na Zagrebačkom velesajmu jučer su cijepljene 4772 osobe.


Plenković: ‘Ne mogu ja biti odgovoran’

14:11 – Na pitanje o platformi CijepiSe premijer Andrej Plenković je danas odgovorio je da se nedoumice rješavaju. “Vjerujem da će se učiniti maksimalni napori da bilo kakve tehničke nedostatke uklonimo”, kaže premijer. Kaže da on ne može preuzeti odgovornost za program koji je radila informatička firma te da je ministar tu da riješi tehnička pitanja.

Ministar Vili Beroš je odgovorio kad će biti cijepljeni i mlađi koji su se prijavili preko platforme, a to je preko 200 tisuća ljudi. “Tek sad počinje treća faza u kojoj su mlađi ljudi, a već duže vrijeme komuniciramo da tek u toj fazi funkcionalnost platforme dolazi do izražaja”, rekao je.

Više pročitajte OVDJE


Europarlamentarci traže da potvrda za covid olakša putovanja bez diskriminacije

12:44 – Europski parlament je u četvrtak usvojio svoje pregovaračko stajalište za uvođenje EU potvrde za covid-19 za kretanje bez karantena ili testiranja i zatražio besplatna testiranja kako bi se izbjegla diskriminacija necijepljenih građana EU-a. Novom EU potvrdom za covid-19, koja može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrđivati će se da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju ili da se oporavila od bolesti. Ta nova potvrda EU-a za COVID-19, a ne digitalna zelena potvrda kako je predložila Komisija, trebala bi, po stajalištu parlamenta, biti na snazi najviše 12 mjeseci i ne bi mogla služiti kao putna isprava niti postati preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje. Prijedlog stajališta parlamenta za uvođenje takvih potvrda koji se odnosi na državljane EU-a zastupnici su usvojili s 540 glasova za, 119 protiv i 31 protiv, a prijedlog koji se na odnosi na državljane trećih zemalja usvojen je s 540 glasova za, 80 protiv i 70 suzdržanih.

Zastupnici smatraju da nositelji potvrde EU-a za COVID-19 ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje. Isto tako naglašavaju da bi, kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje nisu cijepljene države članice EU-a trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”. Države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za osobe koje su dobile cjepivo odobreno u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) (trenutačno Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen) za primjenu u EU-u, smatraju zastupnici. Države članice odlučit će hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu uporabu, navodi se na portalu Europskog parlamenta.


Varaždinska županija: 140

12:38 – U Varaždinskoj županiji je 140 novih slučajeva, 170 osoba je u bolnici, a 2 su preminule. U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 502, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 990. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 170 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 90 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 80 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 27 osoba, od kojih 23 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na covid-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 463 uzorka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 41 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 30 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana je 19.551 osoba pozitivna na covid-19. Aktivnih slučajeva je 816.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće: Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava. Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većina sudionika. S obzirom na to da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnici s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom te sudjeluju na organiziranim okupljanjima. Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.


Karlovačka županija: 74

12:37 – U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata je 74 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko testiranje), šest preminulih COVID pozitivnih osoba te 519 osoba u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 124 osoba. Na respiratoru se nalazi osam COVID pozitivnih osoba. Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su četiri osobe: dvije ženske osobe ( 1931., 1942.godište) i dvije muške osobe (1971. i 1939. godište), na COVID odjelu ogulinske bolnice je preminula jedna muška osoba (1958. godište), a u SB Duga Resa jedna muška osoba (1942. godište).


U Hrvatskoj je zabilježeno 2439 novozaraženih

12:00 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 2 439 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14 878. Među njima je 2 239 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 pacijenata. Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 330 176 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7040 preminulo, ukupno se oporavilo 308 258 osoba od toga 2126 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 34 690 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 794 905 osoba, od toga 10 358 u posljednja 24 sata. Zaključno s 28. travnjem utrošeno je 825 839 doza, a cijepljeno je 648 709 osoba. Prvom dozom cijepljene su 469 143 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 177 130 osoba. Za 2 436 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.


Japanski poslovni lideri predlažu vladi kako da ubrza cijepljenje

11:44 – Japanski poslovni lideri i biolog koji je osvojio Nobelovu nagradu, pozvali su vladu na reformu programa cijepljenja, dok zemlja pokušava suzbiti pandemiju covida-19 prije Olimpijskih igara. Japan je osigurao najveću količinu cjepiva protiv covida-19 u Aziji jer se priprema za ljetne Olimpijske igre. No cijepio je tek 1,6 posto svoje populacije, najmanje među bogatijim zemljama. Vladini podaci u srijedu pokazuju da je Japan iskoristio tek petinu doza uvezenih cjepiva, što je istaknulo logističke prepreke cijepljenja poput nedostatka medicinskog osoblja.


Osječko-baranjska žuoanija: 149

11:39 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 441 uzorak od kojih je 149 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (63) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području Belog Manastira, po osam Belišća i Valpova, po sedam Đakova i Našica, pet iz Čepina, po četiri Darde i Donjeg Miholjca, po tri su s područja Ernestinova, Kneževih Vinograda i Punitovaca, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Erduta, Gorjana i Semeljaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Drenja, Draža, Đurđenovca, Jagodnjaka, Marijanaca, Petlovca, Podgorača, Popovca, Satnice Đakovačke, Šodolovaca, Trnave i Vladislavaca. Na bolničkom liječenju nalaze se 133 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 106 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 68 i 85 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 1.532 osobe.


Dubrovačko-neretvanska županija: 35

11:39 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom (18 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 13 osoba iz Dubrovnika, pet iz Korčule i Metkovića, dvije iz Ploča, jednoj iz Blata, Dubrovačkog primorja, Lumbarde, Opuzena, Slivnog, Vele Luke i Župe dubrovačke te tri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 12 muških osoba i 23 osobe ženskog spola, a 15 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu. Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1945.g.).

Izliječeno je 85 osoba: 28 iz Metkovića, 24 iz Dubrovnika, sedam iz Ploča , Stona i Župe dubrovačke, šest iz Kule Norinske, dvije iz Opuzena, jedna iz Konavala, Slivnog i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 311 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 64 520 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 52 osobe pozitivne na koronavirus. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 739 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije zabilježena su ukupno 662 kršenja mjere samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


Zagrebačka županija: 378

11:01 – U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 378 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je ukupno aktivno 2208 slučajeva, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici gdje su zabiježena 64 nova slučaja, u Samoboru 59, a 31 slučaj u Zaprešiću.

Mjera samoizolacije izrečena je za deset razreda. Aktualne epidemiološke mjere za Zagrebačku županiju, koje su stupile na snagu 12. travnja, produljuju se do 9. svibnja.


Ličko-senjska županija: 15

10:36 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 15 je novooboljelih osoba od COVID-19, 14 osoba je izliječeno. Po 4 oboljele osobe su s područja Otočca i Novalje, 3 s područja Senja, 2 s područja Gospića te po 1 s područja Donjeg Lapca i Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalaze 32 osobe. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 111 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 311 mjera samoizolacije. Provjerom su utvrđena 4 kršenja izrečenih mjera.


Šibensko-kninska županija: 93

10:26 – Na području Šibensko-kninske županije 93 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Trenutno je 487 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječe se 75 osoba, od kojih je 10 osoba spojeno na respirator, a dvije na neinvazivnu ventilaciju (NIV).


Zadarska županija: 126

10:19 – Na području Zadarske županije 126 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar(62), Benkovac(9), Biograd(2), Nin(2), Obrovac(1) i Pag(9) te općina Bibinje(3), Galovac(1), Gračac(1), Kolan(2), Novigrad(1), Pakoštane(5), Poličnik(3), Posedarje(3), Povljana(1), Privlaka(4), Ražanac(3), Starigrad(1), Sukošan(2), Sv.Filip i Jakov(7), Vir(1), Vrsi(2) i Zemunik Donji(1). Većina novooboljelih osoba su kontakti već prethodno oboljelih, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima i kontaktima s posla. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 590 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1919 osoba, a od bolesti se oporavio 211 stanovnik. U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 60 i 99 godina te muškarac u dobi od 83 godine. Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 67 bolesnika od kojih je 10 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata oboljela od koronavirusa.


Vukovarsko-srijemska županija: 94

10:19 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 94 nove pozitivne osobe, od kojih je 89 pozitivno na PCR testiranju, a pet na brzom antigenom testu, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Preminule su dvije osobe. Ukupno je testirano 412 ljudi. Među novozaraženima su 32 osobe iz Vinkovaca, 12 iz Vukovara, 11 iz Županje, po šest iz Ivankova i Jarmine, četiri iz Prkovaca, po dvije iz Nuštra, Andrijaševaca, Babine Grede, Borova, Cerne te po jedna osoba iz Gradišta, Gunja, Iloka, Marinaca, Markušice, Novih Jankovaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Srijemskih Laza, Starih Mikanovaca, Šiškovaca, Trpine i Šarengrada.


Primorsko-goranska županija: 219

10:08 – U Primorsko-goranskoj županiji je 219 novooboljelih osoba od covida, a jedna je umrla u KBC Rijeka od te bolesti, javio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.  Ozdravila je 241 osoba i aktivnih slučajeva je 2478. Tijekom proteklog dana testirano je 1056 osoba, pa je udio pozitivnih bio 20,7 posto. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka je deset pacijenata manje na liječenju od covida-19  nego dan prije, tako da ih je sad 187, od kojih na respiratoru 14. U sekundarnom županijskom covid centru, Thalassotherapiji Opatiji, liječi se 29 pacijenata.


U Indiji broj zaraženih premašio 18 milijuna

10:02 – Sveukupni broj slučajeva zaraženih covidom-19 premašio je u četvrtak 18 milijuna, nakon još jednog dana s rekordnim brojem novozaraženih i umrlih, no vlada odbacuje izvješća o problemima s provođenjem cijepljenja. Indija je danas zabilježila 379.257 novih slučajeva covida-19 i 3645 umrlih, objavilo je ministarstvo zdravstva. Najsmrtonosniji je to dan do sada zabilježen u nekoj zemlji pogođenoj pandemijom virusa SARS-CoV-2. Stručnjaci tvrde da bi Indija morala cijepiti što veći broj svog golemog stanovništva ako želi zauzdati drugi val pandemije te se od srijede svi stariji od 18 godina mogu predbilježiti za cijepljenje, kako bi od subote već mogli primiti prvu dozu cjepiva.

No Indija, kao jedan od najvećih proizvođača cjepiva u svijetu, nema zaliha za oko 600 milijuna ljudi koji po spomenutom kriteriju na to imaju pravo. Brojni ljudi se na društvenim mrežama žale da sustav ne radi, da se zbog pada mreže ne mogu registrirati, no vlada uzvraća da “statistike pokazuju da sustav… radi bez ikakvih smetnji”. Vlada je objavila da se do sada registriralo osam milijuna ljudi, ali se ne zna koliko je od njih dobilo termin za cijepljenje. Od početka kampanje cijepljenja, oko devet posto stanovnika Indije je primilo prvu dozu cjepiva, a među prvima su bili stariji i zdravstveni djelatnici. Drugi val pandemije napunio je bolnice i krematorije te su u pomoć priskočile prijateljske zemlje šaljući medicinsku opremu.

Iz Rusije su danas u New Delhi stigla dva zrakoplova s 20 koncentratora kisika, 75 respiratora, 150 monitora i 22 metričke tone lijekova. U Indiju 1. svibnja stižu i prve pošiljke ruskog cjepiva Sputnjik V. Ruski suvereni zdravstveni fond (RDIF) je s pet vodećih indijskih tvrtki potpisao ugovore za više od 850 milijuna doza cjepiva godišnje. SAD će u Indiju poslati pomoć pomoć u iznosu od 100 milijuna dolara, uključujući više od 1000 boca s kisikom, jedinice za proizvodnju kisika, 15 milijuna maski N95, milijun brzih dijagnostičkih testova, te niz druge opreme potrebne indijskim bolnicama. SAD će također u Indiju preusmjeriti vlastite narudžbe cjepiva AstraZenece. Pomoć Indiji najavili su i Europska unija, Velika Britanija i Njemačka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u svom tjednom izvješću navela da je od 5,7 milijuna novozaraženih u svijetu prošli tjedan, 38 posto njih zabilježeno u Indiji.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 38

9:40 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 38 novih slučaja zaraze koronavirusom. 27 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, po 3 novozaražene osobe su područja su gradova Čazma i Garešnica, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Grubišnog Polja te općina Kapela, Ivanska, Veliko Trojstvo i Rovišće. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 40 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je njih 6 na respiratoru, a na opservaciji je 10 pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 853 osobe.


Koprivničko-križevačka županija: 68

9:40 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 68 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivan 341 slučaj bolesti COVID-19, ozdravilo je 37 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 54 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus (1947. i 1950. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge bolesti.


Neslužbeno, imamo 2439 novozaraženih

9:22 – U posljednja 24 sata Hrvatska ima 2439 novih slučajeva koronavirusa na 10 358 testiranih osoba, neslužbeno doznaje RTL.


Virovitičko-podravska županija: 18

9:13 – U posljednjem 24-satnom razdoblju, od 96 testiranih, 18 je pozitivnih izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Najviše ih dolazi s područja Slatine (8), sedmero je iz Virovitice, a po jednog pozitivnog na koronavirus bilježe i područja Pitomače, Lukača i Nove Bukovice. Nažalost, jedna muška osoba (1954. godište) preminula je uslijed infekcije koronavirusom, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 40 COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su dvije osobe s područja županije, obje na respiratoru.


Istarska županija: 9

9:09 – Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 522 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 9 novozaraženih osoba. Kod 7 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 2 osobe. Izliječene su 3 osobe. Trenutno je 121 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 2065 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 73 osobe, a od toga se 5 osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1933. i 1942. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Sisačko-moslavačka županija: 92

8:22 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan su devedesetdvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o tridesetsedam osoba s područja grada Kutine, devetnaest osoba s područja grada Novske, jedanaest osoba s područja grada Siska, sedam osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja općine Lipovljani, pet osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja grada Gline, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja općine Sunja.


Požeško-slavonska županija: 98

8:10 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 439 slučajeva zaraze koronavirusom, 426 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 481 osoba, a ukupno je testirano 40358 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 280 uzoraka, od kojih je 98 pozitivnih.


Kolona mrtvih u KB Dubrava

7:04 – Epidemiolog Bruno Baršić iz KB Dubrava rekao je sinoć u emisiji “Otvoreno” za HRT da je sada vrhunac opterećenja bolničkog sustava. “Imamo osjećaj da popušta broj novootkrivenih. Sljedećih nekoliko dana imat ćemo ovakvo opterećenje. Onda će potom padati broj prijema novonastalih bolesnika. Sada je situacija izuzetno teška. U KB Dubravi je oko 430 bolesnika”, dodao je.

Urednik i voditelj podsjetio ga je da je na hodniku bolnice vidio potresnu scenu, kolonu ljudi koji su danas preminuli. “Odvoženi su iz mrtvačnice. To je bilo potresno. Ja sam isto samo čovjek. Bio sam jako deprimiran kada sam vidio koliki je to broj mrtvih ljudi. To je strašno, ali nažalost to je takva bolest”, kazao je.

U bolnicu sada uglavnom dolaze ljudi od 50 do 70 godina, kazao je Baršić. U prvoj fazi, stariji pacijenti dolazili su u bolnicu drugi ili treći dan bolesti, a sada, mlađi ljudi čekaju doma i dolaze 10. ili 11. dan, kada se iscrpe. Dolaze na velike količine kisika – 6, 8 ili 12 litara, rekao je. “Trenutačno je 51 bolesnik kojemu prijeti mehanička ventilacija. Od njih će 60-70 posto završiti na respiratoru. U roku od tri dana dolaze na respirator, a  na respiratoru je smrtnost 70%”, dodao je Baršić i dometnuo kako ipak sve ovisi o dobi pacijenta.

U prvom valu na respiratorima su bili stariji ljudi i smrtnost je među njima  bila veća. Kod ljudi ispod 70 godina smrtnost je manja, a što je čovjek mlađi još je manja, izjavio je.


SAD šalje 100 milijuna vrijednu pomoć Indiji

7:02 – Sjedinjene Američke Države šalju Indiji zalihe vrijedne više od 100 milijuna dolara kako bi joj pomogle u borbi protiv epidemije COVID-19, priopćila je Bijela kuća. SAD će u Indiju poslati više od 1.000 boca s kisikom, jedinice za proizvodnju kisika, 15 milijuna maski N95, milijun brzih dijagnostičkih testova, te niz druge opreme potrebne indijskim bolnicama, navodi se u priopćenju. Najavljeno je i slanje više milijuna cijepiva. “Baš kao što je Indija poslala pomoć Sjedinjenim Državama kada su naše bolnice imale problema za vrijeme pandemije, SAD su odlučne pomoći Indiji u vrijeme kada je to potrebno”, poručili su iz Bijela kuće. Indija već danima bilježi crne pandemijske rekorde. Danas je ponovo bilo više od 300 tisuća novozaraženih čime se broj zaraženih u Indiji povećao na gotovo 18 milijuna uz više od 200.000 umrlih. Bolnice su prenapučene i odbijaju pacijente zbog nedostatka kreveta i zaliha kisika. Pomoći Indiji najavili su i Europska unija, Velika Britanija, Njemačka, Rusija…


Moskva i Peking vode kampanju ocrnjivanja zapadnih cjepiva?

7:01 – Rusija i Kina vode kampanju “ocrnjivanja” kako bi potkopale povjerenje u cjepiva koja odobrava Europska unija i prodavale svoja, ocjenjuje se u izvješću koje je u srijedu objavilo tijelo europske diplomacije za borbu s dezinformiranjem. Rusku i kinesku “diplomaciju cjepiva” prate “pokušaji dezinformiranja i manipuliranja kojima se želi potkopati povjerenje u cjepiva proizvedena na Zapadu, u europske ustanove i u europsku strategiju cijepljenja”, ističe se u izvješću. Moskva i Peking se “koriste državnim medijima, medijskim mrežama bliskim vlasti i društvenim mrežama, pa tako i službenim diplomatskim računima na društvenim mrežama, kako bi postigli te ciljeve”, upozoravaju autori izvješća. “Tako se koriste službenim računom Sputnjika V na Twitteru”, dodaju. “Tako je od početka 2021. u bazu podataka EUvsDisinfo dodano više od sto novih primjera dezinformiranja o cijepljenju koji se mogu pripisati Kremlju”, piše u izvješću.

Takvim postupanjem želi se “potkopati povjerenje javnosti u Europsku agenciju za lijekove i baciti sumnja na njezine procedure i na njezinu političku objektivnost”, tvrdi se u izvješću. Europska agencija za lijekove (EMA) dosad je odobrila četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson. “Potičući nepovjerenje prema Europskoj agenciji za lijekove, širitelji dezinformacija žele potkopati i unijeti podjelu u jedinstven europski pristup kojim se želi zajamčiti opskrba cjepivom”, ocjenjuju. Svrha izvješća je “iznijeti naša zapažanja, upozoriti na neke postupke i potkrijepiti ih dokumentima kako bismo se zaštitili”, rekao je europski izvor. “Ali nedostaje nam čarobni štapić kojim bismo se protiv toga borili”, priznaju. “Ipak, ne možemo samo pasivno promatrati. EU mora razviti mehanizme koji će tražiti odgovornost za takvo dezinformiranje”. “Pitanje je što treba sankcionirati? Sadržaj ili njegovo objavljivanje? Gdje je crvena crta? Moramo ocijeniti kolika je bila želja za manipuliranjem i djelovati pazeći na slobodu govora. To je lakše reći nego učiniti”, priznao je izvor.


U Europi se više od 50 milijuna ljudi zarazilo covidom

7:00 – Više od 50 milijuna ljudi u Europi zarazilo se covidom-19 od pojave virusa u Kini u prosincu 2019., pokazuje izračun koji je novinska agencija France Presse objavila u srijedu na temelju službenih podataka. Ukupno je 50.021.615 slučajeva službeno prijavljeno u 52 zemlje i teritorija na tom području koje se na istoku pruža do Azerbajdžana i Rusije, od kojih više od 1.382.000 u zadnjih sedam dana, što je u prosjeku 197.000 na dan. Popuštanje epidemije primjećuje se u većini europskih zemalja koje oprezno ublažavaju restrikcije uvedene kako bi se zaustavio posljednji val epidemije: dnevni broj novozaraženih u padu je u protekla dva tjedna.

Velika Britanija je počela popuštati mjere još 12. travnja, nakon tri mjeseca karantene, otvarajući trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine i terase. Zemlja sada ima u prosjeku tek 2300 novozaraženih na dan, upravo zahvaljujući zatvaranju i kampanji masovnog cijepljenja koja je počela već početkom prosinca a omogućila je da 64 posto odraslih primi barem jednu dozu cjepiva. Za njezinim primjerom pošla je u ponedjeljak Italija: barovi, restorani, kino dvorane i dvorane za priredbe djelomično su proradili. Nakon rekordnog dnevnog broja zaraženih krajem ožujka, gotovo 23.000, Italija sada u prosjeku ima manje od 13.000 slučajeva na dan. U Francuskoj, najgore stradaloj europskoj zemlji gledano po ukupnom broju zaraženih (5.565.852 slučajeva), broj novih slučajeva počeo je lagano padati. Broj zaraženih na dan pao je početkom tjedna ispod 30.000, što je još velik broj.

Naprotiv, neke zemlje teško uspijevaju zaustaviti epidemiju. Cipar je prošlog tjedna prijavio 651 novi slučaj u danu na 100.000 stanovnika, što je najviša stopa u svijetu, pokazuju podaci francuske novinske agencije. Taj je sredozemni otok u petak najavio novo dvotjedno zatvaranje. U svijetu je ukupno od početka pandemije zaraženo oko 149 milijuna ljudi, tako da je trećina ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Europi. Prošli je tjedan od ukupnog zaraženih u svijetu iz Europe bilo 24 posto novozaraženih. Na tom je području umrlo više od 1.060.900 ljudi od početka epidemije, a trenutačno ih umire oko 3600 na dan, što je također u laganom padu od sredine travnja.

Povratak na Net.hr