PRESLAGIVANJE

ZASTUPNIK BUZ-a PREŠAO BANDIĆU: ‘Krupne stvari se događaju, Orešković nema legitimitet… Složena je nova parlamentarna većina!’

Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) od danas je član Kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru, objavio je N1.

Špika, koji je u Sabor ušao zahvaljujući sporazumu BUZ-a s HDZ-om, kao dio Domoljubne koalicije, na konferenciji za novinare kazao je da već postoji nova parlamentarna većina.

‘Ako ne bude išlo, za nekoliko mjeseci imat ćemo nove izbore’

”Ako je politika umijeće mogućega onda je logično da, ako suradnja ne ide, treba očekivati da i druga strana radi isto. Meni je logično da SDP radi po tom pitanju. Vidjeli ste do koje točke su eskalirali odnosi u Domoljubnoj koaliciji”, kazao je Špika.

”Vidite samo ono što se događa na prvoj liniji, ali puno krupnije se događa iza zastora. Praktično je posložena nova parlamentarna većina koja može funkcionirati. Nemojte me pitati tko je to. Ako to neće funkcionirati za nekoliko mjeseci ćemo imati nove izbore”, dodao je.

Milivoj Špika
Milivoj ŠpikaFoto: Patrik Macek/PIXSELL

”Prije pet mjeseci Most je imao 19 mandata, a sada se ne bih kladio ni na 10. Svi nešto pričaju, ali jedno je sigurno – ovakva situacija ne može trajati… Mi nećemo izdati naše birače, a ako su svi na toj liniji neka to pokažu”, kazao je Špika.

Špika je ustvrdio da premijer Tihomir Orešković nema politički legitimitet te da su jedine dvije osobe koje mogu biti predsjednici vlade Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović.

”Ne može se dogoditi da relativni pobjednik nema ključno mjesto u Vladi. U ovom trenutku, s obzirom na rezultate parlamentarnih izbora, samo dvije osobe mogu biti premijeri. Hoće li to biti učinkovito ili ne vidjet ćemo, ali ne može netko to voditi u ime nekoga. Orešković nema legitimitet”, kazao je Špika.

Špika: O novoj većini razgovarao sam s Karamarkom

Potvrdio je da je o novoj većini razgovarao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a tvrdi i kako se ne radi o razbijanju Mosta, javlja Hina. “Ovdje se radi o jednoj klasičnoj destrukciji u kojoj se ne priznaju parlamentarni izbori. Ne može se dogoditi da relativni izborni pobjednik nema ključno mjesto u Vladi i da ne preuzme odgovornost. Ovo što smo mi napravili u Hrvatskoj, to se nije dogodilo nigdje u svijetu i možemo samo reći da eksperiment nije uspio”, rekao je.

Na opasku da je Oreškovića za premijera postavila Domoljubna koalicija dio koje je i BUZ, uzvratio je: “Nisam ga ja stavio. Kao član Domoljubne koalicije postupio sam u skladu s dogovorom, to ne znači da se s time slažem”, kazao je.

Demo najavio i nova ‘pretrčavanja’ zastupnika

Prvi je vijest o Špikinom prelasku objavio Miodrag Demo, predsjednik Kluba zastupnika stranke Bandić Milan 365 poručivši da se ostvaruje plan preslagivanja parlamentarne većine koji je ranije najavio sam Bandić.

Demo je uz to najavio kako će još neki zastupnici pristupiti njihovu klubu, no ni on ni Špika nisu htjeli konkretno reći na koga računaju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr