'IMAM REZERVNU DOMOVINU I ZNAM ČUVATI OVCE': / Fuchs posegnuo za diskrecijskim pravom i smijenio ravnatelja zagrebačke XIII. gimnazije

Ministar Fuchs smijenio je ravnatelja XIII. gimnazije iako ga je školski odbor ponovno izabrao većinom glasova

4.2.2021.
22:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smijenio je Želimira Čečure, ravnatelja XIII. gimnazije. Kako javlja Jutarnji list, iako je školski odbor zagrebačke XIII. gimnazije većinom glasova reizabrao Čečuru za ravnatelja, ministar je posegnuo za diskrecionim pravom uskrate suglasnosti. Ministar Fuchs potpisao je uskratu u posljednjem danu roka, a prema Zakonu nema potrebu obrazložiti svoju odluku.

Čečura je ranije ovog tjedna za Jutarnji izjavio kako očekuje da mu ministar potvrdi još jedan mandat. "U slučaju da me ne potvrdi – imam rezervnu domovinu i znam čuvati ovce", dodao je.

Povreda propisa

Prosvjetna inspekcija je u XIII. gimnaziji utvrdila povrede propisa pri otkazivanju i sklapanju radnih odnosa, a predmet je, potvrdili su u Ministarstvu, ustupljen u nadležnost sektoru kriminalističke policije zbog mogućeg kaznenog djela zlouporabe ovlasti. Prethodno su djelatnici škole upućivali prijave o ponašanju ravnatelja Čečure Ministarstvu, Gradskom uredu i sindikatima.

"Naši su se sindikalni povjerenici i članovi više od desetljeća sukobljavali sa Želimirom Čečurom, za kojega su vrijedila 'pravila' koje je isključivo sam sebi postavio. Nebrojeno puta mi je bilo postavljeno pitanje - Pa zar njemu baš nitko ništa ne može? Odluka ministra Fuchsa ipak u nekoj mjeri vraća povjerenje u mehanizam ispostavljen da se stane na kraj zlouporabi ravnateljskih ovlasti. I sada je svejedno je li njemu presudilo neprimjereno ponašanje prema radnicima, nedopustivo ophođenje prema invalidnoj osobi, nebrojeno kršenje propisa ili nešto treće. Makar, i s poprilični zakašnjenjem, danas se barem u jednoj zagrebačkoj gimnaziji lakše diše", komentirao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali