Imaju plaću šest tisuća eura i još zarađuju 'sa strane'

Više od polovice zastupnika u Europskom parlamentu bavi se izvanjskim aktivnostima na kojima ukupno godišnje zarađuju između 5,8 milijuna i 18,3 milijuna eura mimo svoje zastupničke plaće, objavila je nevladina organizacija Transparency International (TI).

Svi europski zastupnici moraju na početku mandata ispuniti obrazac u kojem navode ostale prihode. Pri tome se ne navode točni iznosi nego okvirni, primjerice između 0 i 499 eura ili između 3.003 i 15.000 eura, ili 15.000 eura ili više.

Od 11 hrvatskih zastupnika, njih pet nije prijavilo dodatne prihode od izvanjskih aktivnosti – Biljana Borzan (SDP), Tonino Picula (SDP), Marijana Petir (HSS), Jozo Radoš (HNS) i Ruža Tomašić (HSP AS).

Do 7.495 eura za osam aktivnosti

Najviše izvanjskih prihoda prijavio je zastupnik ORaH-a Davor Škrlec između 1.001 i 7.495 eura za osam aktivnosti, koje, između ostaloga, uključuju članstvo u Hrvatskom ogranku Međunarodne elektro-distribucijske konferencije ili u Smart Grid Croatia, zatim od povremenih predavanja, ekspertize te prihoda od dionica HT-a.

Slijedi Dubravka Šuica (HDZ) koja je prijavila dodatne prihode između 195-2.191 eura za 5 prijavljenih aktivnosti, koje, među inim uključuje, prihode koje ima kao potpredsjednica HDZ-a, kao potpredsjednica Kongresa Vijeće Europe ili kao članica Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Davor Stier (HDZ) prijavio je prihode između 500 i 1.499 eura za četiri prijavljene aktivnosti, među njima, predavač na Političkoj akademiji Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta.

Ivana Maletić (HDZ) prijavila je dodatne prihode između 500 i 1.000 eura za dvije aktivnosti – pisanje, predavanja, davanje stručnih savjeta.

Andrej Plenković (HDZ) prijavio je prihode između 0 i 499 eura na ime dionica HT-a.

Ivan Jakovčić je također prijavio prihode od 0 do 499 eura, od tvrtke Juniperus, čiji je 100-postotni vlasnik, uz napomenu da nakon početka obavljanja funkcije zastupnika “ne namjerava imati primanja redovitog tipa tj. u obliku mjesečnog dohotka”.

Najviše zaradi Rumunj

Od svih 751 zastupnika Europskog parlamenta najviše od izvanjskih aktivnosti uprihodi rumunjski zastupnik Daniel Buda, koji mjesečno zaradi više od 10.000 eura kao javni bilježnik, zatim više od 10.000 eura kao član upravnog odbora udruge javnih bilježnika te još nekih aktivnosti. Između ostaloga posjeduje i 179 ovaca.

Šef zastupničkog kluba europskih liberala Guy Verhofstadt zarađuje više od 10.000 eura mjesečno kao član upravnog odbora belgijskog investicijskog društva Sofina, a između 1.000 i 5.000 eura kao član upravnog odbora energetske tvrtke Exmar.

Francuska zastupnica Nathalie Griesbeck, navela je čak 67 dodatnih aktivnosti na kojima zaradi od nula do 500 eura mjesečno.

U povodu objave podataka, priopćenjem se obratio i Europski parlament, u kojem se ističe da je svrha deklariranja financijskih interesa stvaranje transparentnosti zastupničkih interesa, a ne prihoda, kada djeluju kao zakonodavci.

“Namjera sustava nije da se dade cjelovita slika njihovih prihoda – Europski parlament ne prikuplja poreze. Cilj je signalizirati i tako spriječiti potencijalni sukob interesa”, navodi Parlament.

Velika plaća, dnevnice, troškovi smještaja…

Osnovna plaća zastupnika Europskog parlamenta prije oporezivanja iznosi 8.020,53 eura, što je 38 posto osnovne plaće suca Europskog suda pravde. Na tu plaću se plaća europski porez nakon čega zastupniku ostane 6.250,37 4 eura. Osim toga, neke zemlja, među i Hrvatska, naplaćuju i nacionalne poreze na plaće europskih zastupnika.

Zastupnici imaju pravo na 304 eura dnevnice za svaki dan kada sudjeluju u parlamentarnim aktivnostima u Bruxellesu ili Strasbourgu. Ovisno o tome koliko su nazočni, zastupnici mogu imati najviše 16 dnevnica mjesečno što iznosi 4.854 eura.

Dnevnice služe za pokrivanje troškova smještaja u Bruxellesu ili Strsbourgu, prijevoz i hranu.

Još 4.299 eura zastupnici imaju za troškove ureda, što uključuje primjerice ured u izbornoj jedinici, telefonske troškove zastupnika i njegovih asistenata, održavanje web stranice, kupovinu računala i mobitela i drugih troškova.

TI navodi da sve što eventualno ostane od tih 4.299 eura ostaje na računu zastupnika.

“Mnogi zastupnici u potpunosti potroše taj iznos na aktivnosti koje su povezane s parlamentarnim radom. Međutim, budući da skoro ne postoje provjere od strane Parlamenta, postoji opasnost da neki zastupnici dio tog iznosa korist za financiranje svojih političkih stranaka ili ih stavljaju u vlastiti džep”, navodi TI.

Zastupnicima su također pokriveni troškovi prijevoza iz njihove zemlje do Europskog parlamenta, u Bruxellesu ili Strasbourgu. Putovanja unutar njihove zemlje također su pokrivena. Pokriveno je do 24 povratne zrakoplovne karte godišnje i do 24.000 kilometara koje zastupnik godišnje prijeđe vlastitim automobilom, za što može dobiti do 12.000 eura (0,50 eura po km).

Zastupnici također imaju godišnje 4.243 eura za putovanja izvan svoje matične zemlje. Od 2009. godine plaćaju se stvarni troškovi puta, a isplaćuje se na temelju podnesenih dokaza, tj, karata za prijevoz zrakoplovom, željeznicom itd.

Zarada do 19 tisuća eura

Zastupnici koji dolaze iz udaljenih zemalja dobivaju nešto više od onih koji su bliže sjedištima Parlamenta.

TI navodi da prosječni zastupnik iz Londona, Pariza ili Koelna, koji potroši cijelu svotu namijenjenu za ured na parlamentarne aktivnosti i ako ima dobar postotak nazočnosti na sastancima od 90 posto zaradit će oko 10.000 eura mjesečno ili 120.000 eura godišnje.

A zastupnik iz najudaljenijeg Cipra, koji sudjeluje na svim sastancima u Bruxellesu i Strasbourgu i koji za sebe ostavi cijeli iznos namijenjen za troškove ureda može teoretski zaraditi više od 19.000 eura.

Povratak na Net.hr