IMAJU ANTITIJELA, NE I COVID POTVRDU / Stručnjakinja objašnjava zašto neki ne mogu dobiti papir koji postaje presudan za život

Covid potvrde ulaze u sve rašireniju primjenu, a dio ljudi ih ne može dobiti iako im serološki testovi pokazuju da imaju antitijela. Je li došlo vrijeme da EU prizna i njih?

21.9.2021.
16:46
Damir Spehar/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dokazano imaju antitijela protiv korone, ali ne mogu dobiti EU digitalnu Covid potvrdu! Takav je slučaj s onima kojima su serološki testovi pokazali da imaju zaštitu od virusa, no potvrdu ne mogu dobiti na temelju kriterija koje je postavila Europska unija.

To, recimo, predstavlja veliki problem za ljude koji su razvili simptome nakon prve doze cjepiva pa se nisu cijepili s drugom dozom ili onima koji su, pak, preboljeli koronu, a ne žele se cijepiti. I jedni i drugi imaju antitijela u organizmu kao i cijepljene osobe, i to se može dokazati serološkim testiranjem, ali pristup potvrdi nemaju zbog pravila koja je postavila Unija. A kako se Covid potvrda uvodi u sve više sfera života, tako su i njihovi problemi sve veći.

Zašto EU ne priznaje serološke testove?

"EU digitalnu COVID potvrdu nije moguće dobiti temeljem serološkog testiranja", stoji kratko bez objašnjenja zašto na službenoj stranici EUdigitalnacovidpotvrda.hr.

No, na stranici Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljen je njihov odgovor Europskoj komisiji koja ih je u svibnju ove godine tražila mišljenje o serološkim testovima zbog donošenja odluka o EU digitalnoj potvrdi.

U njihovu odgovoru navode kako se serološki testovi na antitijela uglavnom provode u sklopu istraživanja stanovništva, a manje za individualne dijagnoze Covida-19. "Pozitivan test na antitijela može biti dokaz prošle (uključujući i nedavne) infekcije, bez da daje ikakvu indikaciju o vremenu infekcije i ne može se isključiti trenutna infekcija. Nadalje, to nije apsolutni dokaz da osoba nije zarazna i/ili zaštićena protiv nove infekcije i da ne može dalje prenositi virus", ističu u odgovoru iz ECDC-a.

Kao argument protiv priznavanja seroloških testova za EU digitalne potvrde navode i da oni pokazuju neke informacije o odgovoru imunološkog sustava, ali nije poznato je li razina antitijela dovoljna zaštita kao niti koliko će još dugo trajati, odnosno koliko dugo bi se trebao priznavati za potvrdu. "Moguće je da ubrzo nakon pozitivnog testa na antitijela, antitijela postanu takva da se ne mogu detektirati", ističe ECDC. Navode i da još uvijek nije poznato štite li antitijela detektirana sadašnjim testovima od novih varijanti koronavirusa te da postoje mnogi serološki testovi u komercijalnoj uporabi i da je njihove rezultate teško uspoređivati zbog nedostatka standardizacije.

'Postoje križne reakcije koje mogu pokazati pozitivan test'

Ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, dr. Željka Karin, objasnila je za Net.hr zašto i ona smatra da se serološki testovi ne bi trebali priznavati za Covid potvrde.

"To nitko ne priznaje jer serološka istraživanja ne govore pouzdano o preboljenju bolesti. Postoje križne reakcije koje mogu pokazati pozitivan serološki test. Jedina ispravna metoda je neutralizacija antitijela. Mislim da se zasad ne treba priznavati", kazala nam je Karin.

"Stručnjaci koji se time bave kažu da bi se trebao raditi test neutralizacije, a to je test koji se ne radi rutinski", kazala je Karin. Dodaje da je jasno što je najbolje za dobivanje Covid potvrde. "Da ste preboljeli unutar šest ili devet mjeseci ili da ste se cijepili", zaključila je Karin.

Pitanja razmatra li Hrvatska priznavanje seroloških testova za Covid potvrde i kakav je bio njezin stav kod odlučivanja EU-a da ih ne prizna poslali smo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali