ZAPOŠLJAVANJE U ZET-u

IAKO JE IMALA PREDNOST, POSAO U ZET-u JE DOBIO MINISTROV BRAT: ‘Rekli su da ne zadovoljavamo, a onda sam otkrila kako se preziva’

Iako ima status hrvatskog branitelja koji sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja imaju prednost pri zapošljavanju u javnim ustanovama ukoliko zadovoljavaju ostale uvjete, Jasminka Lozančić još uvijek je nezaposlena jer je posao u ZET-u za koji se prijavila dobio Svetimir Marić, brat ministra državne imovine Gorana Marića, kojeg u registru branitelja nema.

Nakon što se javila na natječaj za posao za radno mjesto pomoćnika voditelja ZET-a jer zadovoljava uvjete te ima status hrvatskog branitelja, što joj daje prednost, Jasminka Lozančić koja već četiri godine intenzivno traži posao, ostala je bez posla jer je za to radno mjesto odabran Svetimir Marić, brat ministra državne imovine Gorana Marića, koji nema status branitelja.

Uvjeti za prijavu na natječaj bili su minimalni, VSS i bez određenog radog iskustva, a kako joj je rečeno iz ZET-a, ni jedan od četvero prijavljenih kandidata nije zadovoljio uvjete natječaja.

Lozančić je za Dnevnik.hr kazala kako su na razgovor došle još dvije gospođe i jedan gospodin. Nije tada znala da se on preziva Marić, da je brat aktualnog ministra državne imovine i da mu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pet mjeseci ranije javno ponudio posao u ZET-u.

Marić je formalno postao zaposlenik ZET-a 30. listopada, a iz Holdinga su tek kratko odgovorili kako je ‘sukladno ocjeni Povjerenstva koje je odlučivalo o prijavama iz javnog poziva, imao najveće kompetencije koje zahtjeva predmetno radno mjesto’.

Zbog zapošljavanja Marića gradonačelnikom Milanom Bandićem odlučilo se pozabaviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Na sjednici održanoj 14. studenog pokrenuli su postupak protiv Bandića jer smatraju da je upravo on utjecao na to da se Marića zaposli u ZET-u.

Valja podsjetiti kako se Marić našao na meti javnih kritika kada je u veljači ravno s burze postavljen za člana Uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila, nakon što je njegov prethodnik s tog mjesta iznenada razriješen. 2. ožujka zbog pritiska javnosti Marić je podnio ostavku, da bi mu dan kasnije Bandić javno ponudio posao.

Povratak na Net.hr